Кламер БГ - Новини: Нинова срещу Станишев или кой ще падне от мотора

Нинова срещу Станишев или кой ще падне от мотора

България

|
Пет, 12 Апр 2019г. 18:47ч.
Нинова срещу Станишев или кой ще падне от мотора

След като постигна първата си цел за евролистата – Елена Йончева да е неин водач, на пленума тази неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се бори за втората си цел – Сергей Станишев да отпадне от листата. Поради очакваната съпротива на вътрешната опозиция обаче се очаква тежка битка и в крайна сметка най-важното за Нинова ще е листата да мине – противното би означавало бламиране на лидера. Затова Нинова възнамерява да предложи на опонентите си подходящ "заместител" на Станишев или други обещания, така че да спечели вота в Националния съвет, разказаха социалисти пред Mediapool.

"Ако някой ви каже, че знае как ще изглежда съставът и подредбата на листата, не му вяравайте", коментираха още те и поясниха, че "само Нинова знае кого ще предложи".

Желанието й да изхвърли от листата лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) не е единственото нещо, което нагнетява напрежението. Стои и въпросът за останалите избираеми места. В опит да овладее положението, Нинова на два пъти променя датата на пленума. Скандал избухна още миналия месец при избирането на Елена Йончева за първото място, като тогава поддръжниците на Станишев твърдяха, че той трябва да е под №1 и че вотът бил манипулира.

Към момента обаче въпросът вече въобще не е дали Станишев да е втори, каквото място му отреждал броят на постъпилите номинации от структурите. Въпросът за Нинова е Станишев да го няма, твърдят източници от "Позитано" 20, според които не бил изключен и вариант лидерът на ПЕС да е на последното 17-то място, за да можела така БСП да оправдае позицията си в защита на преференциалния вот.

И двата лагера в БСП вече подготвят тактиките си за пленума, пресмятайки какви процедурни ходове ще използва противниковата страна.

Изпълнителното бюро на партията до петък не се беше събирало, за да обсъди листата. От БСП обясниха пред Mediapool, че се очаква лидерът на партията да излезе с готова и наредена листа часове преди Изпълнителното бюро да я предложи на Националния съвет, който трябва да вземе решението.

Нинова обаче споменавала пред хора от партията, че има намерение да говори със Станишев. Според едни щяла да му предложи да бъде заменен в листата от "близък до него" социалист, според други щяла да му предложи последното място, а според трети - щяла да се опита да го убеди сам да се откаже. До петък обаче Нинова дори не се е чувала с него, научи Mediapool.

Самият Станишев няма никакво намерение да се отказва от място в листата или да го "отстъпва", твърдят запознати.

Тайно гласуване и процедурни хватки

Очаква се ръководството на БСП да представи готовата листа и да поиска тя бъде гласувана анблок от членовете на Националния съвет. Уставът на БСП предвижда и явен, и таен вот, но предположенията са, че Нинова ще предпочете таен, както беше излъчена Йончева.

Ако вотът е явен, за приемане на решението е нужно мнозинство от 2/3, а ръководството има съмнения, че може да го постигне. При таен вот листата ще мине при над 50 % подкрепа. Нинова и хората около нея се надяват да намерят тази подкрепа.

Вътрешната опозиция обаче ще се опита да бламира гласуването на общата листа, както и да предложи други кандидати или разместване на вече предложените. При такъв сценарий всички предложения ще се подреждат по "вишегласие" от второ до 17-то място. Отново тайно.

Противниците на Нинова смятат, че при тази ситуация е възможно Станишев да влезе в лисата, тъй като при гласуването за първото място Йончева спечели пред Станишев с 95 гласа за нея и 75 за него. Освен това ще е възможно останалите номинирани кандидати да бъдат преподредени.

Интригата допълнително се засили поради обстоятелството, че преди десетина година Станишев и Йончева бяха двойка в живота. По онова време Станишев имаше надпис на рокерското си яке""Ако виждате този надпис, значи Елена е паднала". Сега мнозина съзряха иронията на ситуацията – изпадналият от "мотора" ще е Станишев.

Другите в листата

Доскоро се очакваше в зависимост от решението за Станишев, на второ или трето място в евролистата да е Деница Златева, бивш вицепремиер по европредседателството в служебното правителство на Огнян Герджиков. Изглежда обаче има ново решение - вторият в листата да е мъж. Част от хората в БСП твърдят, че това ще е Янаки Стоилов. Той от години е зам.-председател на БСП, но остана извън Народното събрание заради изискването за мандатност, което въведе Нинова.

В листата се очаква да бъде и настоящият евродепутат на БСП Петър Курумбашев, но не е сигурно дали ще е на избираемо място. Той не влезе в европарламента веднага след изборите през 2014 г. заради решението на Станишев, който по това време беше лидер на партията, да не се отказва от мястото си в ЕП. Курумбашев все пак отиде в ЕП, след като Илияна Йотова стана вицепрезидент през 2017 година. Евродепутатът Момчил Неков, станал случайно евродепутат заради феномена 15/15, вероятно също ще е в листата, при това на избираемо място. "Той е лоялен на ръководството", коментират депутати от БСП.

Вероятно на по-предно място в листата ще е и Димитър Данчев, който в момента е депутат и заедно с Йончева представи разкритията за злоупотреби в Министерството на културата.

Депутатът Иво Христов, който през 2017 година обяви, че 80% от българите са дебили, също се очаква да е в листата на БСП за евроизборите, но не е ясно дали ще е на избираема позиция. И той, и Иво Христов, излизат напред по номинации от структурите. За място в листата се бори и депутатът Румен Гечев.

mediapool.bg