Кламер БГ - Новини: Нинова остава във властта, докато Радев й диша във врата, твърди Васил Гарнизов

Нинова остава във властта, докато Радев й диша във врата, твърди Васил Гарнизов

Анализи и Коментари

|
Пет, 29 Апр 2022г. 14:04ч.
Нинова остава във властта, докато Радев й диша във врата, твърди Васил Гарнизов

снимка БГНЕС

"Темите газ и оръжие няма да съборят правителството, защото по тези въпроси ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена", коментира политологът проф. Васил Гарнизов пред БНР. Според него вдигането на ветото върху Северна Македония също не може да събори правителството.

"Радев ще трябва да играе през някаква политическа партия. Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение. С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват", казва Гарнизов.

За политическото пространство, което в момента представлява Корнелия Нинова в парламента, има страшно много претенденти и тя трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори, смята експертът.

"Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева", казва Гарнизов

Той напомня, че с подписа на Корнелия Нинова, макар и непряко, за Украйна заминават боеприпаси всеки ден.

Според Гарнизов вицепремиерът пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е "буквално на ръба на бръснача" и в момента, в който вече не може да пази това равновесие, "партията ще ѝ вземе главата".

"Тя от една страна иска да е част от една европейска и западна платформа, а от друга не иска да се скара с най-червено русофилски настроените си избиратели. Тя това ще прави до края на мандата, колкото и дълго да продължи този мандат", обясни политологът.

Той коментира, че колкото Румен Радев помогна на Кирил Петков и Асен Василев, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране." Те застанаха като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев", каза Гарнизов.

mediapool.bg