Кламер БГ - Новини: Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

България

|
Пон, 09 Дек 2019г. 13:43ч.
Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов коментира, че обвинението, че е шпионин, е "обидно", тъй като той винаги е действал като български патриот.

"Единствено съдът може да каже дали съм шпионин", посочи Малинов пред бТВ.

Прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години. Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

Съдът обаче разреши на Малинов да пътува до Москва, където руският президент Владимир Путин го удостои с руския орден "Дружба".

Според Малинов награждаването му с орден от Путин "категорично може да се разчете като знак, че Русия желае и продължава да развива добросъседски отношения с България и иска тези отношения да се развиват във взаимна изгода".

"Това, че въпросът (с разследването за шпионаж срещу мен) се повдига и в Америка, и в Русия, показва, че се политизира", каза Малинов.

След срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом премиерът Бойко Борисов съобщи, че е бил питан от домакина си как така Малинов е бил пуснат в Русия при положение, че е с повдигнато обвинение.

Малинов в понеделник приветства "сдържаната и правилна позиция" на българското правителство и парламента и коментира, че "единствените въпроси остават към прокуратурата и към скандала на прокуратурата с русофили, които сме милиони в България".

Малинов подчерта, че е избягвал въпроса за природния газ по време на срещата си с Путин, "защото никой няма да се интересува от цената на газта след 200 години".

Въпреки това той отбеляза, че изказването на руския президент, че България бави строителството на "Турски поток", не трябва да се вади от контекста.

"Въпросът е много по-глобален и трябва да се вземе предвид и какво е казал сръбският държавен глава Александър Вучич по време на онази среща", каза Малинов.

Той допълни, че

изгонването на българския дипломат от Москва е било очаквано и въпрос на "шах и математика, принципи, които се спазват в международните отношения".

Малинов не знае дали руският президент ще посети България, но ще направи всичко възможно от негова страна за осъществяването на такава визита.

Председателят на "Русофили" отново заяви, че не познава Емилиян Гебрев и няма нищо общо с бизнеса на оръжейния бос, който никога не е разбирал.

Разследване на вестник "Монд" миналата седмица разкри съществуването на руски шпионски център в Алпите, който е отговорен за покушенията срещу Скрипал във Великобритания и Гебрев в България.

Според Малинов журналистическото разследване "няма доказателства и свидетели, а само предположения и твърдения в стил шпионския скандал с "Русофили" в България" и отново трябва да се изчака меродавно решение на съда по въпроса.

Председателят на "Русофили" смята, че има странно съвпадение между публикацията на "Монд" и срещата на швейцарския президент с Путин, както и разговорите на Нормандската четворка за конфликта в Украйна.

mediapool.bg