Кламер БГ - Новини: Низвергнат кадър от времето на НДСВ поема Агенцията по вписванията

Низвергнат кадър от времето на НДСВ поема Агенцията по вписванията

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 16:06ч.
Низвергнат кадър от времето на НДСВ поема Агенцията по вписванията

снимка БГНЕС

Критично важната за гражданския оборот в страната Агенция по вписванията има нов началник в лицето на Даниела Митева, която сменя уволнената Габриела Козарева. Това бе съобщено в сряда от правосъдния министър Янаки Стоилов и неговия екип.

Даниела Митева вече беше началник на агенцията за няколко месеца през 2009 година, а преди това бе и неин заместник-председател. По времето на тройната коалиция кариерното развитие на Митева се свързваше с протекцията на НДСВ.

За уволнението на Козарева се знаеше отпреди ден. Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че предстои нейната смяна, тъй като не работи прозрачно и в интерес на обществото, а има някакви "други мотивации". През миналата седмица Агенцията по вписванията отказа регистрацията на новото ръководство на Александровска болница, което доведе до обвинения в "произвол", отправени от здравния министър Стойчо Кацаров. Именно той призова първи за отстраняването на Козарева.

Козарева оглави Агенцията по вписванията през август 2018 г., след безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължи 18 дни и блокира работата на целия бизнес в страната. Политическата кариера на Козарева е свързвана неофициално с протекцията на Емил Караниколов и Делян Пеевски.

"Одитът и Инспекторатът към министъра на правосъдието установиха недостатъци и нарушения в Агенцията по вписванията. Едно от тях е нарастването на броя на необработените годишни финансови отчети. От началото на 2017 г., когато са били 350 000 сега достигат почти 1 милион", каза Янаки Стоилов.

Той напомни за продължаващата наказателната процедура, която откри Европейската комисия, тъй като българският Търговски регистър все още не е свързан с информационната система на бизнес регистрите. Това трябваше да стане преди 4 години. Министърът критикува Козарева, защото не е въвела софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система, каза министърът.

Одитът е показал и други смущаващи неща. Едно от тях е поръчка на Агенцията по вписвания към държавната компания "Информационно обслужване" на стойност 1 милион лева. По тази поръчка изпълнителят сам е определил цените, а след това е изпълнил и договора. Янаки Стоилов обясни, че сходна поръчка за изграждане на видеоблюдение в други три сгради на правосъдното министерство е струвала 100 хиляди лева – десет пъти по-малко.

Даниела Митева беше освободена от директорския пост в Агенцията по вписвания през октомври 2009 г., когато на власт дойде първото правителство на Бойко Борисов. Тогава официалните мотивите бяха "принципни различия с ръководството на министерството по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания".

През 2009 година Сметната палата извърши проверка на агенция и обяви, че са засечени множество нарушения при възлагането на обществени поръчки. Те са довели до неикономичното изразходване на публични средства. Част от проверката бе предадена на прокуратурата, но това не доведе до някакъв резултат.

Сметната палата беше проверила възлагането на обществените поръчки от началото на 2008 до края на 2009 година. В този период директори са били Емил Станков, Даниела Митева и Анастас Георгиев. Преди това тогавашният правосъден министър Миглена Тачева бе съобщила, че Митева и Станков са си писали бонуси над заплатите. По онова време писането на бонуси беше новост, но след време се превърна в масова практика в цялата държавна администрация. Самата Габриела Козарева раздаде 600 000 лева бонуси в Агенцията по вписванията за добрата работа по време на срива на Търговския регистър.

През 2009 година Сметната палата излезе с извод, че засечените нарушения в Агенцията по вписванията водят до извода, че публичните средства са изразходвани неикономично и са създадени условия за корупционна среда. Сегашното служебно правителство обвинява в същото кабинета "Борисов 3".

Янаки Стоилов разкри, че в момента "в лавките на българските затвори се ползва само от най-качественото кафе, което излиза по 30 лева на килограм". Олекотените завивки на затворниците били на два пъти по-високи цени от пазарните.

"През последните няколко години управляващите се специализираха в това да се придава законна форма на злоупотребите", каза Стоилов. Той допълни: "Когато става дума за разлика в пъти на платено и пазарните цени, или става дума за незаинтересованост на държавния служител при изразходването на държавни средства, или е с други цели".

mediapool.bg