Кламер БГ - Новини: Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към фрегата в Черно море

Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към фрегата в Черно море

Свят

|
Ср, 30 Юни 2021г. 13:53ч.
Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към фрегата в Черно море

Нидерландия обвини руски самолети в опасно поведение към фрегата в Черно море

Нидерландия обвини руски бойни самолети в опасно поведение към неин военен кораб в Черно море миналата седмица, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Инцидентът в четвъртък е бил с фрегатата "Евертсен", която придружава военноморската група на британския ескадрен миноносец "Дифендър". Според Москва руски сили са отправили предупредителни изстрели по този кораб в сряда за нарушаване на териториалните води край анексирания Крим.

Според нидерландското министерство на отбраната руските самолети "непрекъснато са тормозили" фрегатата в продължение на пет часа, докато е била на югоизток от Крим. Самолетите "летяха опасно ниско и близо, имитирайки атаки", се казва в изявлението, което уточнява, че те са били оборудвани с бомби и ракети земя-въздух.

"След часове на сплашване бяха регистрирани и смущения на работата на електронното оборудване на "Евертсен", добави министерството. Министърката на отбраната Анк Бейлевелд определи тези действия като безотговорни и увери, че Нидерландия ще повдигне въпроса пред Русия по дипломатически канали.

"Евертсен има пълно право да плава в този район. Нищо не оправдава подобни агресивни действия, които увеличават ненужно и риска от инцидент", заяви тя.

Москва не е реагирала на тези изявления.

mediapool.bg