Кламер БГ - Новини: Неуспешен опит на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини

Неуспешен опит на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини

България

|
Ср, 01 Септ 2021г. 11:49ч.
Неуспешен опит на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини

Неуспешен опит на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини

Парламентарната група на ГЕРБ направи неуспешен опит да включи в дневния ред на депутатите предложението си за връщане на хартиените бюлетини.

Предложението беше направено в началото на пленарното заседание в сряда от председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Всички съзнаваме, че сме на прага на парламентарни избори и демокрацията изисква да дадем повече възможност на българските избиратели да гласуват по начин, така че да излъчат своето стабилно представителство в следващото Народно събрание", каза тя.

Подобно предложение обаче е недопустимо, защото не са минали два месеца от внасянето на законопроекта на ГЕРБ, а той не е бил разгледан и от ресорната правна комисия.

Именно с тези аргументи председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" отказа да подложи предложението на гласуване. "Единственото, което мога да направя, е да свикам извънредно заседание на комисията, но комисията заседава почти всеки ден", каза Ива Митева.

От ГЕРБ внесоха законопроекта си за промени в Изборния кодекс на 30 август. В момента законът предвижда в секциите с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина да се гласува само с машини. Идеята на ГЕРБ е да се върне старото положение, в което гласоподавателите можеха да избират дали да гласуват с устройство или с хартиена бюлетина. Освен това настояват разписките от машините да се броят.

mediapool.bg