Кламер БГ - Новини: Непълнолетна родилка почина след спешно секцио в Панагюрище

Непълнолетна родилка почина след спешно секцио в Панагюрище

България

|
Вт, 03 Дек 2019г. 16:27ч.
Непълнолетна родилка почина след спешно секцио в Панагюрище

17-годишно момиче почина след спешно секцио в болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище. Родилката Мария Димитрова е постъпила на 27 ноември и същия ден е родила момченце след цезарово сечение. Това било второто й раждане.

На следващата вечер родителите й получили обаждане, че дъщеря им е преместена в интензивното отделение, а на 29 сутринта им било съобщено, че е починала, разказа пред "Фокус" баща й Огнян Янев.

Той твърди, че след раждането лекарите ги уверявали, че всичко е наред. Семейството ходило на свиждане и видяло бебето, което също било добре. Дъщеря им казала че е добре, но се оплакала от болки в гърлото и поискала да й отнесат лукчета, съобщава OFFNews.

На следващия ден посетили дъщеря си отново. Малко по-късно получили обаждане, че състоянието й се е влошило. Тогава родителите отишли в кабинета на лекаря, който водил раждането – д-р Петър Бътовски. Той ги уверил, че дъщеря им е здрава.

"Той ми каза, че тя е здрава и няма да има проблеми. Освен това ми каза да дойда сутринта, за да се уверя, че е здрава. Прибрах се вкъщи, на следващия ден сутринта се обадиха от болницата, за да ни кажат, че Мария е починала", разказа Янев.

По случая е започнало разследване за причиняване на смърт заради немарливо изпълнение на служебни задължения, съобщиха от окръжната прокуратура в Пазарджик. Според говорителя й Пламен Пантов разследващите са назначили тройна медицинска експертиза. Изготвянето й ще отнеме две седмици и дотогава трупът на починалата няма да бъде освободен от болницата.

Засега от лечебното заведение са доста пестеливи в коментарите си. Оттам потвърждават за трагичния случай, но без повече подробности. Назначена е вътрешна проверка.

"Съдействали сме на прокуратурата, чакаме и ние резултатите от експертизата. Аз съм издала веднага заповед за наша, вътрешна проверка. Когато е трябвало да започне рехабилитацията, 24 часа след раждането, болната се е влошила. Преместена е в реанимация, направени са всички необходими изследвания. Всичко се развива много бързо, в рамките на няколко часа, след множество консултации. Чакам отговор от всички колеги по заповедта, която съм издала", заявила е пред OFFnews управителят на "Уни Хоспитал" д-р Красимира Чочова.

mediapool.bg