Кламер БГ - Новини: Нено Димов: Обещаващи, но недостатъчни, са мерките на "Монтюпе" за въздуха

Нено Димов: Обещаващи, но недостатъчни, са мерките на "Монтюпе" за въздуха

България

|
Пет, 27 Апр 2018г. 15:59ч.
Нено Димов: Обещаващи, но недостатъчни, са мерките на "Монтюпе" за въздуха

Мерките, които заводът за автомобилни части "Монтюпе" в Русе е предприел до момента за подобряване на екологичното състояние в града, са обещаващи, но не са достатъчни. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов, който в петък провери на място в предприятието изпълнението на инвестиционната програма на дружеството за ограничаване замърсяването на въздуха, за което са вложени 7 млн. евро.

В резултат е увеличена аспирацията на част от сърцарните машини, като се предвижда до края

на 2018 г. да бъдат обхванати всички. Така е постигнато

частично ограничение на неорганизираните емисии в работна среда, посочиха от ековедомството. На покривната конструкция на две от халетата са монтирани и охладителни системи за намаляване на температурата в работна среда. Предстои и монтирането до началото на 2019 г. на биофилтри.

Дружеството е изградило и система за собствен контрол на изхвърляните във въздуха вредни емисии. мониторинг в рамките на производствената площадка. До момента е монтираната апаратура за измерване на фенол, която от три дни вече събира данни. До началото на август ще започне измерване и на още специфични за производството на дружеството показатели – бензен, тулоен, ксилен, нафтален, орто и пара крезол.

Състоянието на въздуха в региона се следи от началото на април паралелно от мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда, разположена между Индустриалния парк в Русе и жилищната зона на града. Данните от мониторинга в предприятието и на държавата ще бъдат сравнявани, обясни Нено Димов.

"Трябва да търсим

баланс

между опазването на околната среда и икономическото развитие и подобряване качеството на живот на хората. Това не става чрез крайни мерки, а като изискваме от инвеститорите конкретни действия“, каза министър Димов на пресконференция след срещата.

По думите на министъра комплексът от тези мерки би трябвало окончателно да реши проблема със замърсяването на въздуха от "Монтюпе", която отнесе няколко санкции от страна на ведомството. През май 2017 г. бе глобена с 300 хил. лв. https://www.mediapool.bg/nova-globa-ot-300-hil-lv-za-montyupe-zaradi-obgazyavane-na-ruse-news264302.html заради

това, че изхвърляла димни газове през нерегламентирани отвори. През септември 2016 г. френският завод за авточасти бе санкциониран с половин милион лева, отново заради обгазяване на Русе.

Димов посочи, че на сегашния етап има подобрение, но всичко още е в начална фаза и ще продължи засиленият контрол. Ако отново се установят нарушения, ще се налагат санкции. Държавата действа и налага глоби, като последната е отпреди няколко дни, каза екоминистърът.

Той разговаря и с русенци, загрижени за състоянието на въздуха в града, откъдето тръгнаха протестите в края на 1980-те години именно срещу постоянно обгазяване. Други граждани го посрещнаха с плакати в защита на национален парк "Пирин". В отговор Димов коментира пред журналисти, че задача на министерството е да намери баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие.

По-късно Димов откри документална изложба за първите екопротести у нас.

"Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто борба за чиста околна среда, а за държава, която не феодализира своите граждани, която е благосклонна, а не тиранин –

борба за свобода, ако щете. Това начало е много повече от борба за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите – базирано на семейството, на ценностите на местната общност, на патриотизма“, каза Димов при откриването на експозицията "„Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)“ във фоайето на Русенския технически университет.

"Идвам от Регионалната инспекция, където имаше протестиращи. Радвам се, че живея в държава, в която това може свободно да се случва, защото когато вие, русенци протестирахте, рискът беше огромен – днес може би е модерно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и искрено благодаря на тези смели жени, които започнаха“, заяви той.

mediapool.bg