Кламер БГ - Новини: Нено Димов: Запалилото се сметище край Свищов и още 115 са затворени

Нено Димов: Запалилото се сметище край Свищов и още 115 са затворени

България

|
Вт, 20 Авг 2019г. 10:14ч.
Нено Димов: Запалилото се сметище край Свищов и още 115 са затворени

Запалилото се сметище край Свищов е затворено и трябва да бъде рекултивирано. Такива в страната са около 116 стари депа, но засега само 31 общини са кандидатствали за държавно финансиране за рекултивацията на тези сметища.

Това каза министърът на околната среда Нено Димов пред бТВ и подчерта, че тази година са отделени 70 млн. лева за рекултивация на стари сметища. Той отдава малкият брой кандидатствали общини на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година.

Свищов е една от общините, подали документи за рекултивация. Финансирането е от 11 март за 3 млн. лв, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев пред бТВ. По думите му рекултивацията не е започнала по-рано заради процедурата за избор на изпълнител и е трябвало да започне "тези седмици“.

Димов посочи, че ако в момента затворените сметища се използват, това е незаконно. "Разчистването е работа на общината, държавата е осигурила финансирането“, добави той.

По думите му в резултат на последните пожари "има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”.

Попитан за пожара до магистрала "Струма”, Димов обясни, че става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Министърът коментира и последствията от чумата по прасетата. "Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни – далеч от вододайни зони и без високи подпочвени води”, заяви Димов, която отбеляза, че в този процес е изключително важен и последващият контрол.

mediapool.bg