Кламер БГ - Новини: Независимият културен сектор очаква да загуби милиони от антивирусните мерки

Независимият културен сектор очаква да загуби милиони от антивирусните мерки

Общество

|
Ср, 25 Март 2020г. 16:02ч.
Независимият културен сектор очаква да загуби милиони от антивирусните мерки

На близо 700 000 лева се изчисляват натрупаните до момента преки физически загуби от страна на независимите културни организации и артисти заради отмяната събития с влизането в сила на извънредните мерки за борба с коронавируса у нас. Секторът очаква да загуби 6.7 млн. лева, ако настоящата ситуация продължи до средата на годината. До края на годината загубите се изчисляват за над 16.8 млн. лева.

Данните са от проучване сред независими културни организации и артисти, което е инициирано от част от тях. Миналата седмица част от организациите поискаха помощ от държавата, за да може да оцелеят и след извънредното положение.

Сега те отново настояват за парична помощ от бюджета. Като най-ефективна мярка се посочва учредяването на социален фонд, който да изплаща помощи за засегнатите лица на база минимална работна заплата. Другият вариант е възможността за въвеждането на структурно финансиране на организации в сектора, което да неутрализира негативните ефекти от преобладаващо проектния начин на работа.

Анкетата показва също, че според повечето участвали в нея артисти и организации, ако кризата, свързана с коронавируса приключи до юли, биха могли да възстановят дейността си в рамките на 3 до 6 месеца. В случай, че извънредното положение продължи до края на годината обаче, сроковете значително се удължават, като в близо 1/3 от случаите надвишават една година.

Междувременно аниматорът Теодор Ушев призова през фейсбук профила си хората да подпомогнат артистите като си купят билет за кино, театър или балет, след като посещението на такива събития вече стане възможно.

Ето и пълният текст на поста му:

"В тези тежки за ВСИЧКИ времена, надявам се си даваме сметка каква роля за запазване на висок дух играе изкуството. Когато новините, произвеждани от неадекватни и малоумни политици просто ни разбиват психически, когато практически е невъзможно да бъдем пълноценно физически активни, единственото бягство на духа е в стотиците театрални, оперни постановки, филми, музика, виртуални изложби, и колекции. Те са НИ дадени БЕЗПЛАТНО! И това е изкуство, в което са вложени огромно количество труд, средства, милиони артисти, техници, продуценти. Тези хора първи останаха без препитание, изгубиха работата си. Културната индустрия беше първата, която понесе ударите на рестрикциите. Всъщност артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безвъзмездно. Без ваучери. Безусловно. Без хленчения за умиращия си бизнес. Някой подари ли ви тези дни бензин? Храна? Облекла? Коли? Хляб? Кафе? Вода? Ток? Някой даде ли ви залежалата си продукция? Не.

И когато всичко това свърши, спомнете си кой ви е давал, тихо и без претенции . И кой е взимал от вас. И благодарение на какво, в тези дни между четири стени, не сте се чувствали като в зандан, а сте можели през едно малко екранче да гледате опера в МЕТ, и в същия ден да отидете на театър в Москва, или Цюрих. Просто, след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете отново по молове, екзотични разходки и ресторанти - купете си билет за кино, отидете на театър, или балет. Като малък жест на солидарност."

mediapool.bg