Кламер БГ - Новини: Спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до поскъпване на тока

Спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до поскъпване на тока

България

|
Съб, 10 Дек 2022г. 10:47ч.
Спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до поскъпване на тока

Козлодуй

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, но може да има поскъпване, обясни пред БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , директорът на ЕСО Ангелин Цачев каза, че "не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия".

"Към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление, е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени".

mediapool.bg