Кламер БГ - Новини: Не може да си съставиш мнение от разследване. Как прокуратурата крие делото срещу Божков

Не може да си съставиш мнение от разследване. Как прокуратурата крие делото срещу Божков

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 08:27ч.
Не може да си съставиш мнение от разследване. Как прокуратурата крие делото срещу Божков

Снимка: БГНЕС

Информацията за делото срещу хазартния бос Васил Божков не е обществена, тъй като на база на нея отделният гражданин не може да си състави мнение за работата на прокуратурата. Това е записано в отговор на държавното обвинение на заявление по Закона за достъп до обществена информация. Mediapool попита прокуратурата на какъв етап е делото, започнало преди три години. Отговорът, подписан от градския прокурор на София Илияна Кирилова, гласи следното:

"За да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България и да дава възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на задължения по закона субект, в случая Прокуратурата на Република България като част от държавния апарат, а не във връзка с функцията й на орган на съдебната власт".

Очевидно прокуратурата не смята основната си функция по разследване и повдигане не обвинения за част от обществения живот у нас. Има и още едно оправдание – информацията не е обществена, тъй като достъп до нея се дава по реда на НПК с разрешение на наблюдаващ прокурор. В този смисъл достъп до нея имат само разследващите.

"Да се задължи прокуратурата да предостави информация само защото е поискана по реда на ЗДОИ означава да се изключи приложението на НПК и да се компроментират висящи разследвания. А следствената тайна е регламентирана в закона именно в интерес на обществото, за да се осигури разкриването на обективната истина, защитавайки конфиденциалността на разследванията", пише в отговора.

Адвокат Александър Кашъмов: Абсурд!

"Абсурдно е твърдението на градския прокурор, че информация относно знакови разследвания не е свързана с "обществения живот в Република България". Това коментира пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов. Той допълни още:

"Разграничение между Прокуратурата на Република България като част от държавния апарат и Прокуратурата "във връзка с функцията й на орган на съдебната власт" не съществува нито в Конституцията, нито в Закона за достъп до обществена информация, нито в друг закон.

Отказът на информация относно статута, етапа на знаково дело, което е в пределите на обществения дебат вече в продължение на години и се коментира и в доклади на Европейската комисия, а сега - и във връзка със санкциите по закона Магнитски № 2, представлява флагрантно нарушение на закона. Тази информация няма нищо общо със следствената тайна по НПК, която се свежда до "материалите по досъдебното производство".

Отказът е не само в нарушение на закона, но и при явно нежелание на самозабравили се служебни лица от тази институция да бъдат прозрачни и отчетни за гражданите в своите действия, които цялото общество очаква с нетърпение вече години наред. Гражданите искат да знаят дали най-сериозните престъпления са обект на ефективна дейност от отговорните институции или са "заметени в ъгъла". Те имат право по Конституция и закон на тази информация, а всяка държавна институция, пък била тя и Прокуратурата, дължи предоставянето й."

Въпросите

Градската прокуратура на София твърди още, че на повечето поставени въпроси вече е отговаряла в прессъобщенията си. Това не е съвсем вярно. Първо, информация за делото срещу Божков не е давана от години. За последно през есента на 2021 г. се разбра, че властите в Дубай са отказали поисканата от прокуратурата екстрадиция на бизнсемена.

И, второ, въпросите са свързани с актуалното състояние на разследването. Mediapool попита на какъв етап е делото срещу Божков и какви са обвиненията му. Към юли 2021 г. вече му бяха повдигнати 19 обвинения, сред които такова за ръководене на престъпна група. Като обвиняеми бяха привлечени също съпругата му Елена Динева и синът му Антон Божков. Към днешна дата няма информация дали те все още са обвиняеми. Прокуратурата не казва нито какво се случва с процедурата по екстрадиция, дали са предприемани следващи стъпки в тази насока, нито защо не е внесен обвинителен акт срещу Божков.

Не се дава информация и какво се случва с обвиненията срещу бизнесмена Александър Тумпаров, също привлечен през 2020 г. като участник в престъпна група. Прокуратурата мълчи и по въпроса за делото срещу бившия шеф на закритата Комисия по хазарта Огнемир Митев, също заподозрян, че е участвал в групата на Божков.

Държавното обвинение мълчи упорито и по въпроса какво се случва с колекцията от антични предмети, иззета след образуване на делото. Преди години бе заявено, че на ценностите ще бъде извършена експертиза с участието на международнопризнати специалисти, за да се установи стойността й. Няма публична информация това да е направено. Божков неведнъж е казвал, че е купувал от черния пазар предмети от колекцията след като тя бе иззета. Прокуратурата пък твърди, че всичко е предадено на музеи.

Политика и съд

След като избяга от България, Божков се опита неуспешно да влезе в политиката чрез собствения си проект "Българско лято". В разгара на протестите срещу третия кабинет "Борисов" през лятото на 2020 г. прокуратурата пусна публично СРС-та, в които Божков обсъждаше създаване на политическо движение и обясняваше, че една от целите е да се орежат правомощията на главния прокурор, за да стане фигурант. Според прокуратурата това е доказателство, че той е стоял зад организацията на тогавашните протести.

Освен, че е разследван от прокуратурата Божков бе санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски". Заедно с него в списъка попадна и депутатът от ДПС Делян Пееевски. И за двамата нямаше никакви последствия от американските санкции.

Междувременно покрай закриването на лотарията му започнаха редица съдебни дела. Част от тях бяха спечелени от бизнесмена. В края на миналата година стана ясно, че съдът е отменил наказателни постановления за близо 15 млн. лв.

По друго дело, срещу компанията "Еврофутбол", окончателно бе отменен акт за 329 млн. лв.

mediapool.bg