Кламер БГ - Новини: Националната библиотека набира дарения за зала "История на книгата"

Националната библиотека набира дарения за зала "История на книгата"

Общество

|
Пет, 08 Юни 2018г. 18:27ч.
Националната библиотека набира дарения за зала "История на книгата"

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започва набирането на средства с цел създаването на първата в България зала "История на книгата". Тя ще включва оригинални, дигитални и холограмни изображения на едни от най-ценните книги в библиотеката.

Средствата ще се събират чрез благотворителна изложба, която ще бъде открита на 12 юни.

Инициативата за новата зала е част от събитията по повод 140-ата годишнина на библиотеката. Кулминацията на честванията ще е на 7 декември, когато би трябвало да бъде открита и новата зала, каза директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

В залата ще има постоянна експозиция, но периодично там ще бъдат показвани и други ценни материали. Ще има виртуални книги, документи, които могат да се четат на специализиран компютърен терминал, ще има възможност за показване на триизмерни изображения и евентуално посетителите ще могат да видят умалено копие на Гутенбергова преса.

Ежегодното финансиране на Библиотеката е 16 320 лева на щатна бройка. В момента там работят 206 души, като тези пари са разпределени за заплати, издръжка и т.н. Цялата сума се равнява на 3 млн. лева, които са крайно недостатъчни.

mediapool.bg