Кламер БГ - Новини: "Бездействието убива". Протест пред парламента за край на загиналите в катастрофи (Обновена)

"Бездействието убива". Протест пред парламента за край на загиналите в катастрофи (Обновена)

България

|
Нед, 14 Май 2023г. 22:48ч.
"Бездействието убива". Протест пред парламента за край на загиналите в катастрофи (Обновена)

Колата на шофьора, причинил злополучната катастрофа на бул.

Майки на загинали на пътя пешеходци и пострадали в катастрофи стартираха в неделя, в 11.30 национален протест пред сградата на Народното събрание под надслов - "Стига търпимост. Бездействието убива децата ни всеки ден". Към тях се присъединиха и жители на столичния район "Илинден".

Днес е погребението на двамата млади, изгубили живота си при тежкия инцидент. Така те загубиха животите си на 20 и на 24 години.

Трагичната катастрофа се случи преди седмица в нощта срещу понеделник в района на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе". Официално от МВР съобщиха, че тежкият инцидент се е случил около 15 минути след полунощ. Лека кола със софийска регистрация се е движила по бул. "Сливница" от ул. "Мелник" към бул. "К. Величков" и в района на кръстовището с ул. "Русе" е ударила двама пресичащи пешеходци, млади мъж и жена, които са загинали на място.

Шофьорът, 19 годишен, бе тестван на място за употреба на алкохол и наркотици, като резултатите са отрицателни.

Протестът блокира за час бул. "Сливница"

Началото на шествието беше в 11:30 часа пред сградата на парламента. Там близки на загинали в катастрофи запазиха минута мълчание в тяхна памет. След това участниците в протеста продължиха към пл. "Орлов мост". Той остана затворен за 10 минути. Накрая протестиращите ще се съберат пред МВР.

Привечер в неделя протестиращите блокираха за около час булевард “Сливница”. Гражданите настояха за възмездие за Ани и Явор.

Иван Спасов е организатор на протеста. Той обясни пред Нова тв, че исканията са свързани с незабавни промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Близки на загинали искат причинена смърт след ПТП да бъде гледа като умишлено убийство. Промените в закона трябва да се случат до края на седмицата. В противен случай протестиращите заплашват със затваряне на големи пътни артерии в цялата страна, увери организаторът.

"Нашата цел е 0 убийци на пътя и 0 жертви на пътя. Това настояваме да се възприеме като принцип и цел от държавата и обществото и да се работи и правят компромиси с други фактори в името на пътната безопасност", пише в позиция на организаторите.

Исканията им към НС са бързи законодателни промени в рамките на седмица-две с пълен консенсус от всички политически партии. Протестиращите искат ограничения за младите шофьори, завишени санкции, криминализиране на шофиране с над 50 км/ч, без книжка и отказа да се даде кръвна проба.

Исканията към МВР са пълна мобилизация на техния личен състав и техника за контрол на движението и скоростта. Близки на загинали искат още спешно закупуване на камери и организиране на система и екипи, която да обединява всички камери в страната за наблюдение на трафика, за тол таксите и т.н., така че да има ефективен и строг контрол и бързо налагане на санкции.

Поредица от тежки катастрофи

Трагедията на бул. “Сливница” е поредна тежка катастрофа през последните години. Вечерта на 5 юли 2022 г. мощен джип помете на бул. “Черни връх” две момичета на 21 и на 26 години. 36 годишният шофьор Георги Семерджиев и до днес не признава вината си.

Преди 3 години журналистът Милен Цветков бе пометен от дрогиран шофьор докато чака в автомобила си на червен светофар навръх Великден. Обвиняемият за убийството - Кристиан Николов, под влиянието на наркотици и с превишена в градски условия скорост, блъсна автомобила на Цветков на червен светофар в района на мол “Парадайз център” в София навръх Великден 2020 година.

Ето какво заявиха протестиращи пред БНР на вчерашния протест на столичния бул. "Сливница":

"Аз ще ходя на погребението. Беше много жалко за тях двамата. Те са млади хора и това момче, където е бил шофьорът и неговото не е лесно…Шофьорите гонят като бесни, карат и пияни, и дрогирани";

"Протестите ще продължат, докато ние, жителите на квартала, и тези, които минават по тази отсечка, не се чувстват спокойни, че техния живот ще бъде съхранен";

"Всяка вечер идваме с 2 малки деца. Ние също сме активни шофьори. Искаме децата ни да растат свободно и да няма опасност за живота им, както за техния, така и за нашия. И най-тъжното е, че отглеждаме поколение, което убива. Деца убиват деца. Това е най-зловещото и може би всички ние трябва да дадем пример на подрастващите, че има ценност, има правила, има, закони и няма по-висша ценност от човешкия живот и той е неприкосновен".

До дни ще са готови резултатите от проверката на сигурността по булевард "Сливница", която извършиха екипи на Европейския център за транспортни политики със съдействието на Столичната община. Общината ще изпълни препоръките на центъра, обеща зам.-кметът Дончо Барбалов.

mediapool.bg