Кламер БГ - Новини: Науката е на прага на революция в борбата с рака

Науката е на прага на революция в борбата с рака

Общество

|
Вт, 05 Юни 2018г. 18:01ч.
Науката е на прага на революция в борбата с рака

Жена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Пациентката е смятана за излекувана от две години. Здравословното й състояние бе критично - метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния й дроб", уверява приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, САЩ.

В публикацията липсват подробности за пациентката, освен че била на 49 години, когато върху нея е започнало тестването на експерименталната имунотерапия.

Според британския в. "Гардиън" става дума за 49-годишната Джуди Пъркинс, инженер от Флорида. Тя била избрана за новия метод след няколко цикъла химиотерапия, които не повлияли на тумора в дясната ѝ гърда.

"Състоянието ми се влоши много към края и имах тумор, притискащ нерв, което означаваше, че прекарвах времето си, като се опитвах да не се движа изобщо, за да избегна болка, която се спускаше по ръката. Бях се отказал да се боря. След лечението успях да направя 40-мили преход", разказва Пъркинс

Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак - на белите дробове, шийката на матката, простатата, кожата, левкемия.

Описаният сега метод се изразява в отнемане на лимфоцити (имунни клетки) от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани в организма й. Те минали специална селекция, за да се установи кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват.

Те били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да се деблокира контраатаката на имунната система.

"Така бе създадена високо персонализирана противоракова терапия, която позволи изчезването на тумора", поясняват учените.

"Реакцията към лечението е безпрецедентна. Пред прага сме на революция, която ще даде възможност благодарение на имунотерапия да вземем за мишена замесените с раковите болести генни мутации", отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

mediapool.bg