Кламер БГ - Новини: Насърчителни резултати в Австрия при лечението на Covid-19 с кръвна плазма

Насърчителни резултати в Австрия при лечението на Covid-19 с кръвна плазма

Коронавирус

|
Пет, 08 Май 2020г. 11:45ч.
Насърчителни резултати в Австрия при лечението на Covid-19 с кръвна плазма

Австрия постигна насърчителни резултати при лечението на коронавирус чрез преливането на кръвна плазма от пациенти, които са прекарали заболяването, предаде Франс прес.

Терапията е дала положителен резултат, когато е била приложена върху трима пациенти, лекувани в болница в град Грац. Те вече са оздравели. Специалистът по инфекциозни заболявания към медицинското учреждение Роберт Клаузе изтъкна, че пациентите са били избрани чрез теглене на жребий и тази опция не е била тествана върху останалите заболели. Преливане са получили пациенти, които са имали патологични заболявания и много отслабена имунна система.

Червеният кръст излезе със спешен призив за кръводаряване от страна на пациенти, прекарали заболяването, за да могат да бъдат осъществени по-широкомащабни изпитания. Досега са били направени около 200 подобни кръводарявания в страната.

Били са наблюдавани и някои странични ефекти при това лечение и медиците изтъкват, че трябва да бъдат извършени допълнителни наблюдения, за да се усъвършенстват познанията върху ефикасността на този метод. Той беше използван и в други страни, сред които фигурират Франция, САЩ, Швейцария, Китай и др., припомня агенцията.

mediapool.bg