Кламер БГ - Новини: Насред протестите Борисов свиква близо 4000 партийци от ГЕРБ в София

Насред протестите Борисов свиква близо 4000 партийци от ГЕРБ в София

България

|
Вт, 04 Авг 2020г. 18:20ч.
Насред протестите Борисов свиква близо 4000 партийци от ГЕРБ в София

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събира в сряда извънредно в София кметове, депутати, евродепутати, областни управители от партията, потвърдиха от партията пред Mediapool и обещаха по-късно пресцентърът да пусне официална информация.

Обикновено за подобни мащабни събития на най-голямата партия се знае значително по-рано и организацията не става в последния момент, както е в случая - събранието до последно не е е обявено пред медиите и няма заявен дневен ред. Първоначално се появи неофициална информация, че на партийното събитие няма да бъдат допускани журналисти и то ще бъде излъчвано във Фейсбук страницата на партия ГЕРБ. По-късно от пресцентъра на партията пуснаха официално съобщение за събитието. От него се разбира, че представителите на медиите все пак ще бъдат допускани до "София тех парк", където ще се проведе срещата. В зоната на парка обаче няма да се допускат автомобили.

По неофициална информация в София ще пристигнат близо 4000 представители на ГЕРБ. В интернет се появи документ, с който националното партийно ръководство свиква актива от всички 265 общини на национална конференция и посочва в какъв формат трябва да са представени те.

На областните координатори е разпоредено партийците да пристигнат с автомобили, а не с автобуси, за да не будят подозрение. За целта е създаден график за пристигане и паркиране.

Очакванията са премиерът да изнесе надъхваща реч, в която ще коментира кризисната ситуация с протестите и да потвърди намерението за пълен управленски мандат. Подобни инструкции поставят въпроса дали първоначално целта не е била събитието да остане в тайна.

Националната конференция се организира на фона на продължаващите протести срещу правителството и главния прокурор. Преди ден проучване на "Алфа рисърч" показа сериозна ерозия в подкрепата за ГЕРБ. При твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ има подкрепата на 26.7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. партията на премира Бойко Борисов спечели 33.54% от гласовете.

Преди по-малко от месец Борисов обсъди ситуацията с ключови министри и кметове от партията, но в далеч по-камерен състав от подготвяното за сряда събитие. Тогава коментираните варианти не предвиждаха Борисов да остане премиер, но в крайна сметка никой от тях не се осъществи. Вместо това премиерът поиска оставките на "министрите на ДПС" – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Обяснението бе, че областните координатори искали да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Оставките им бяха отложени във времето, а мотивът министри на ДПС изчезна от обясненията на ГЕРБ още преди те да се разделят с постовете си.

На 10 юли ГЕРБ свика друго партийно събирие, което обаче беше под формата на корнтрапротест в отговор на многохилядния протест с искане за оставката на кабинета и главния прокурор. Тогава от ГЕРБ обявиха, че присъстващите, които бяха докарани организирано с автобуси от цялата страна, се събрали, за да поздравят правителството за добре свършената работа покрай приемането на България в Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната. Скрийншотове от чат, който е кръстен "КЛУБОВЕ ГЕРБ", обаче показа, че партията е организирала събитието и "присъствието е задължително".

Националната конференция на ГЕРБ в сряда идва и на фона на обяваенто за края на септември учредяване на партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. През последните месеци напрежението в партията на Борисов се изостря. По рано този месец пък около 50 членове на ГЕРБ във Видин напуснаха партията. Сред тях бе и бившият кмет Огнян Ценков, който обяви, че за него ще бъде чест да участва в евентуален нов политически проект на Цветанов. След това имаше брожения и в структурата в Плевен.

mediapool.bg