Кламер БГ - Новини: Нарушението е извършено утре. Защо съдът отмени глоба на кмета на Пазарджик

Нарушението е извършено утре. Защо съдът отмени глоба на кмета на Пазарджик

България

|
Вт, 08 Ноем 2022г. 08:42ч.
Нарушението е извършено утре. Защо съдът отмени глоба на кмета на Пазарджик

Тодор Попов, Снимка: БГНЕС

Глоба от 2000 лв. на кмета на Пазарджик Тодор Попов е окончателно отменена от административния съд в града. Това става ясно от решение, взето на 4 ноември. За него съобщи сайтът Videlina. com.

Попов бе глобен, а книжката му – отнета за две години, след като бе отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици. Кметът е спрян за проверка късно вечерта на 29 октомври 2021 г. Полицейските служители твърдят, че той е лъхал на алкохол и е завалял думи. Затова искат да бъде тестван. Той категорично отказва. Затова му съставят акт и му връчват талон за кръвно изследване.

Това не е точната дата

При съставянето на акта обаче има проблем, оказва се по време на съдебното обжалване на глобата. В документа е записано, че той е съставен на 29 октомври. След това обаче в документа се чете, че отказът от тест с дрегер е от 30 октомври. По-точно 15 минути след настъпване на новия ден. Т.е. хем актът е от 29, хем нарушението е извършено на 30.

На първа инстанция Попов губи делото и съдът потвърждава санкцията. Тогава се разбира, че полицаят, съставил акта, всъщност е сгрешил, а след това се е поправил, защото от проверката на 29 октомври вечерта минало време, а съставянето на документа вече е станало в рамките на следващото денонощие. Съдията приема, че това не е проблем, защото корекцията била извършена преди актът да се връчи на кмета.

"Kатегорично се установи по делото, че това е станало преди предявяването на акта на жалбоподателя и тази корекция по никакъв начин не е затруднила правото на защита на наказаното лице и не го е поставила в невъзможност да разбере в какво в обвинен и да се защитава адекватно по него. Доказателство, че тази поправка е извършена преди връчването на екземпляр от акта на жалбоподателя, а не е извършена след това, е и приетият втория екземпляр от акта по делото (този, който остава в контролните органи). Макар и слабо четлив, все пак се вижда датата на нарушението. Ето защо подобна поправка не се явява процесуално нарушение, още по-малко съществено такова", пише съдия Красимир Лесенски от районния съд в Пазарджик на 20 юли, когато потвърждава глобата.

Съдията посочва още, че този случай не се различава по нищо от хиляди други.

"Това, че жалбоподателят е кмет, нито прави случая специален, нито води сам по себе си до извод, че проверката е с цел някаква "поръчка". Сядайки зад волана да управлява автомобил, всяко лице, независимо от неговия обществен статус, следва да се подчинява на законите в страната и правилата за движението по пътищата, които важат и за всички останали граждани – участници в движението. Самият жалбоподател заяви, че е бил наясно с последствията за него, след като откаже да бъде тестван, но сам е извършил тази преценка и е постановил отказа си, като считал, че за него това ще е "по-малката щета". Тези негови доводи за липса на доверие в полицейските служители обаче няма как да обосноват някаква законосъобразност на изразения от него отказ за тестване за употреба на алкохол", пише в решението.

Никой не твърди, че е отказвал

На втора инстанция обаче нещата се променят. Тримата съдии намират тази грешка за съществена и отменят наказанието.

"Изпълнителното деяние на вмененото нарушение се изразява в отказ да му бъде извършена проверка за употреба на наркотична вещества, като този отказ е направен в 0,15 мин на 30.10.2021 г. Същевременно актът е съставен на 29.10.2021 г. - т.е. преди нарушението да бъде извършено. На 29.10.2021 г., когато е съставен актът, никой не твърди, че е отказвал да му бъде извършен тест за употреба на наркотични вещества", пише в това решение. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Знам им схемите

"Защото им знам методите и схемите".

Така през миналата година Попов обясни защо е отказал да бъде тестван от полицията.

По онова време около пазараджишката община имаше сериозно напрежение след като МВР, ДАНС и прокуратура започнаха акция в търсене на доказателства за финансови злоупотреби. След това така и не бе съобщено за повдигнати обвинения по случая.

Миналата година кметът твърдеше, че спирането му от полицаите било абсолютна постановка.

"Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме правят за резил 1 година", каза той.

История

Миналата година не бе единственият път, когато Попов попадна във фокуса на общественото внимание.

През 2015 г. шефката на кабинета му Татяна Стоянова бе разстреляна с шест куршума, докато се прибира в дома си. Така и не е съобщавано престъплението да е разкрито.

Месеци по-късно се разбра, че кметът живее в луксозна къща в с. Паталеница Тогава бе възложена проверка на имуществото му и не бяха открити нарушения.

mediapool.bg