Кламер БГ - Новини: Нароченият за хакерската атака бизнесмен: Аз съм учредител на ГЕРБ

Нароченият за хакерската атака бизнесмен: Аз съм учредител на ГЕРБ

България

|
Пет, 26 Юли 2019г. 16:10ч.
Нароченият за хакерската атака бизнесмен: Аз съм учредител на ГЕРБ

"Аз съм учредител на ГЕРБ. Познавам се с хора от ГЕРБ, от властта и откъде ли не", обяви в петък собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД груп" Иван Тодоров пред БНТ. Той е обвинен задочно като подбудител на хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП).

Обяснението на Тодоров за връзките му с управляващата партия ГЕРБ оспорва конспиративната теория, лансирана от заместник-главният прокурор Иван Гешев преди няколко дни. Прокурор Гешев обясни, че хакерската атака срещу НАП е имала за цел да разклати държавата и намекна, че е свързана с политическите цели на "Демократична България".

Иван Гешев обърна особено внимание на "преекспонирането на случая в определени медии", както и на "бързата реакция на "Демократична България" по темата и поисканата от тях оставка на финансовия министър Владислав Горанов. Прокурор Гешев припомни, че активно присъствие по телевизиите имал и лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който е бивш шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов.

Атанас Атанасов лансира версията, че хакерската атака може да има връзка с управляващите. Иван Гешев нарече теорията на Атанасов "фантастика" и обясни, че атаката може да има връзка с извънпарламентарната опозиция. Сега собственикът на "Тад груп" сам се освети като близък до управляващата партия ГЕРБ.

"Твърдението, че фирмата "ТАД Груп" е политически обвързана с извънпарламентарната опозиция и че е искала да удари държавата, е абсурдно", коментира Иван Тодоров пред БНТ.

Той допълни: "Аз съм учредител на ГЕРБ. Познавам се хора от ГЕРБ, от властта и откъде ли не Това е абсурдно. Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите?"

Иван Тодоров допълни, че не може да каже дали служителите във фирмата му се занимават с нещо нередно.

"Искам да изчакам, да се прибера в България, да отида при разследващите, да видя в какво ме обвиняват. Да им обясня, да им съдействам с каквото мога", каза той. Иван Тодоров каза още, че очаква подкрепа от държавата и от обществото.

"Ние наистина искаме да работим в полза на държавата, не против нея", каза той. Тодоров допълни пред бТВ, че за повдигнатите срещу себе си обвинения е разбрал от медиите. В момента бизнесменът е в Канада, където участва в бизнес форум. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест. Очаква се той да пристигне в България и да се яви пред разследващите във вторник.

Прокуратурата твърди, че пробивът в базата данни на НАП е със значимостта на терористичен акт, защото е всял смут и страх у населението. Иван Тодоров и търговският директор на фирмата му Георги Янков са обвинени като подбудители на "хакера" Кристиян Бойков, който е служител в "Тад груп".

mediapool.bg