Кламер БГ - Новини: Напълно безплодна среща. София и Скопие не могат да се разберат за историята

Напълно безплодна среща. София и Скопие не могат да се разберат за историята

България

|
Пет, 26 Фев 2021г. 18:11ч.
Напълно безплодна среща. София и Скопие не могат да се разберат за историята

Напълно безплодна се оказа поредната 12-а среща на българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси. Македонските представители в нея дори се отказват от постигнато по-рано съгласие за цар Самуил, обясни съпредседателят на българската комисия от българска страна проф. Ангел Димитров.

"С пълно противоречие с бодрите твърдения на политици от Северна Македония, ние сме още някъде в 10 век и няма никаква крачка напред. С нашите колеги не можем да достигнем до разбирателство за учебниците на Северна Македония и конкретно за края на Първото българско царство, цар Самуил и неговите наследници", каза Димитров.

"Сблъскваме се със странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с принципа на уважение на историческите извори", добави той.

По думите му представителите на Северна Македония упорито бягат от определението "обща история", което е залегнало и в Договора за добросъседство от 2017 година.

"Нашите колеги си дават сметка, че тяхната позиция е трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиалистика, в случая и на българската, и някои съчинения по тази тема на местните историци и на няколко души от бивша Югославия", каза Ангел Димитров.

По думите му подобни тези не могат да бъдат равнопоставени.

Всички в Северна Македония се поддават на внушението, че може да има някаква промяна на позицията на България след изборите, отбеляза той.

Единственото положително нещо от сегашните разговори било подписването на протоколите от две срещи преди година.

Следващата среща е планирана за края на април.

България очакваше комисията да постигне конкретни резултати, които да бъдат отразени в македонските учебници, но това не се случва.

След като София не одобри преговорната рамка за ЕС на Северна Македония, отношенията между двете страни още повече се обтегнаха.

Сега се обсъжда провеждането на междуправителствената конференция, планирана в Договора за добросъседство, но двете страни все още не са стигнали до съгласие около документа, който трябва да бъде приет на нея.

mediapool.bg