Кламер БГ - Новини: Напускащите страната лекари са намалели три пъти за 10 години

Напускащите страната лекари са намалели три пъти за 10 години

България

|
Ср, 29 Май 2019г. 18:26ч.
Напускащите страната лекари са намалели три пъти за 10 години

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че за 10 години броят на желаещите да напуснат страната лекари е намалял три пъти.

“Ако през 2008 г. Министерството на здравеопазването е издало 655 удостоверения, необходими за работа в чужбина на медицинските специалисти, придобили квалификацията си в България, то през 2018 г. броят им е 203, т.е. в рамките на 10 години три пъти е намалял броят на медиците, изявили желание да получат такова удостоверение“, каза Ананиев на дискусия по време на награждаването в инициативата на в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”.

“Задържането на медицинските специалисти в България е надинституционален ангажимент, който изисква полагане на комплексни усилия от страна на правителство, местна власт, съсловни организации, академични среди, лечебни заведения и др. Всички заедно трябва да обединим усилията си, за да гарантираме на нашите лекари адекватни условия на труд, възможности за професионално развитие и получаване на достойно възнаграждение. Трябва да го направим, за да възкресим вярата в българския лекар“, посочи здравният министър.

Той заяви, че увеличението на възнагражденията на медицинските специалисти не е еднократен акт, а политика, която Министерството на здравеопазването стриктно следва.

Ананиев декларира желание от страна на здравните власти да приобщят лекарите към решенията, които се взимат в сектора и пряко ги засягат, а не това да става административно.

mediapool.bg