Кламер БГ - Новини: Напрежението се засилва: Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нарушения на примирието

Напрежението се засилва: Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нарушения на примирието

Свят

|
Пет, 18 Фев 2022г. 15:27ч.
Напрежението се засилва: Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нарушения на примирието

Напрежението се засилва: Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нарушения на примирието

Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха днес в нови нарушения на примирието в източната част на страната, където вчера избухна насилие на фона на опасенията от руска атака, предаде Франс прес. Същевременно все още няма ясни признаци, че Русия действително осъществява обещаното от нея изтегляне на част от войските, с които методично обкръжава Украйна от три страни през последните седмици.

Властите в Киев съобщиха за 20 нарушения на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците през нощта. Сепаратистите са преброили 27 случая, когато украинската армия е откривала огън.

Вчера в селището Станица Луганска, в зоната, контролирана от Киев, са паднали 32 снаряда. Засегната е била детска градина, частично е било прекъснато електроснабдяването, каза армията. Бомбардировки се извършват и в момента близо до Станица Луганска. Това съобщиха в петък намиращи се на терен журналисти на Франс прес.

Наблюдателите от ОССЕ докладваха за значително засилване на обстрелите, със 189 нарушения на примирието в района на Донецк вчера срещу 24 предния ден. В другия бастион на сепаратистите, зоната около Луганск, са били регистрирани 402 нарушения при 129 в сряда.

Двата лагера се обвиняват взаимно за новия изблик на насилие в рамките на конфликта, отнел живота на над 14 000 души от 2014 г., отбелязва АФП.

Минските споразумения от 2015 г. дадоха възможност за примирие и съществено намаляване на сблъсъците, но на фронтовата линия от време на време отново избухва насилие. Сега то пак се засилва на фона на напрежението между Русия и Запада, който я обвинява, че е струпала близо 150 000 войници на границата с Украйна.

Русия отрича, че готви нападение, но иска от Запада гаранции за своята собствена сигурност. Смята се, че Москва покровителства сепаратистите в Източна Украйна във военен и финансов план, отбелязва АФП.

Насилието в Украйна увеличава изгледите за война, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

А американският президент Джо Байдън каза, че Русия подготвя претекст за нахлуване на украинска територия, и предупреди, че заплахата от руско нападение остава "много голяма".

Напрежението още повече се повиши, след като Москва заплаши в писмо до Вашингтон да прибегне към неуточнени "военно-технически мерки", ако не получи от САЩ и техните съюзници правнообвързващи гаранции за своята сигурност, включващи обещание от НАТО, че никога няма да допусне Украйна за член, както и ограничения върху разполагането на войски в Източна Европа, отбелязва изданието.

Байдън и негови висши сътрудници отправиха вчера нови предупреждения, че Русия се готви за военно настъпление срещу Украйна, вероятно в следващите няколко дни, посочва в. "Вашингтон таймс".

Необичайно резките изявления на Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени американски служители засилиха страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа и изглежда оставиха само малка и все по-отслабваща възможност за дипломатически изход от конфликта, коментира изданието.

Киев: Русия е струпала 149 000 военни по границата

Русия е струпала 149 000 военни по границата си с Украйна, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Франс прес.

"Наблюдаваме руските военни единици. Сухопътните сили са 129 000. Ако прибавим към тях войниците от флота и военновъздушните сили, общият им брой достига 149 000", изтъкна Резников.

Киев не възнамерява да извършва офанзиви срещу сепаратистките територии в Източна Украйна или срещу анексирания полуостров Крим, обяви Резников.

"Ние засилваме защитата си, но нямаме намерение да провеждаме каквато и да било офанзива" срещу тези територии, каза министърът по време на сесия на украинския парламент.

Русия е струпала близо 190 000 войници във и близо до Украйна, заяви постоянният представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Карпентър, цитиран от Ройтерс.

"Смятаме, че Русия е струпала между 169 000 и 190 000 военни във и близо до Украйна. За сравнение, броят на руските войници на 30 януари беше около 100 000. Това е най-сериозната военна мобилизация в Европа от Втората световна война", изтъкна Карпентър.

Русия твърди, че изтегля още сили

Русия заяви днес, че изтегля танкове, разположени близо до украинската граница, като ги връща обратно в поделенията, а също и бомбардировачи от анексирания украински полуостров Крим, предаде Франс прес.

"Нова военна влакова композиция, превозваща войски и техника на подразделения от танковата армия на Западния военен окръг, се завърна в постоянните й бази" в района на Нижни Новгород - на повече от хиляда километра от Украйна, посочи в комюнике руското министерство на отбраната.

Тези сили се връщат в гарнизоните си след приключване на планирано военно учение.

Говорител на руските военноморски сили, цитиран от Интерфакс, съобщи, че в рамките на тези маневри десет бомбардировача Су-24, базирани в Крим, са напуснали полуострова, анексиран през 2014 г., и са се прехвърлили на други летища в Русия.

На 50 километра от границата

Британското министерство на отбраната предприе необичайна стъпка, публикувайки инфографика, показваща евентуалните направления, по които Русия може да извърши нахлуване в Украйна, а именно откъм Русия, Беларус и Крим, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Великобритания смята, че почти половината от струпаните до Украйна руски войски вече са на около 50 километра от границата, което не отговаря на изявленията на Москва, че силите й се връщат в казармите, пише в. "Гардиън".

Цитирани от изданието служители, казаха, че подкрепления от 14 батальона са в процес на пристигане, и изтъкнаха изграждането на понтонен мост в Беларус през последните няколко дни като пример за необичайна военна активност.

Мостът, разкрит от сателитни снимки, е бил изграден на десетина километра от украинската граница при река Припят в района на Чернобилската изключителна зона по време на съвместни руско-беларуски военни учения, посочва вестникът.

mediapool.bg