Кламер БГ - Новини: Напрежение в Бургас заради гей парад (видео)

Напрежение в Бургас заради гей парад (видео)

България

|
Съб, 15 Май 2021г. 19:04ч.
Напрежение в Бургас заради гей парад (видео)

Димки, краставици, яйца и пластмасови бутилки с вода полетяха към участниците в "Бургас прайд" на площад "Тройката" в морския град, където едновременно се провеждат гей парад и организирано срещу него шествиев защита на традиционното българско семейство, съобщават местни медии. Двете събития бяха по едно и също време.

Зоната на централния площад, където са представителите на ЛГБТ общността, бе обградена от метални огради и подсигурена от над 300 полицаи. От жандармерията бе докарано и водно оръдие. На място е и директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Няколкостотин са участниците в контрапротеста срещу "Бургас прайд", в който участват едва около 30 души. Част от тях са местни хора, а други са от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията бе спокойна, но напрежението нарастна, включително с хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на участниците в „Бургас прайд“.

Двете групи си разменят реплики чрез високоговорители. От една страна се чуваха скандирания- "Омразата не е семейна ценност"и "Християнска ценност насилието не е".

От другатавикаха - "Отивайте си у дома" и "Довиждане! Бургас не иска гей паради". Защитниците на традиционното семейство заявиха, че в гей парада участват едни объркани деца.

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на "Бургас прайд".

Преди това от контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи.

Все пак, до по-сериозни инциденти не се стигна, а присъстващите призоваха да не се проявява агресия спрямо полицейските служители.

Снимки: БГНЕС

mediapool.bg