Кламер БГ - Новини: Нападенията над медицински екипи са 225 от началото на годината

Нападенията над медицински екипи са 225 от началото на годината

България

|
Четв, 04 Дек 2014г. 16:12ч.
Нападенията над медицински екипи са 225 от началото на годината

От началото на годината са станали 225 нападения над екипи на спешна помощ, като 175 от тях са в ромски квартали, съобщиха от здравното министерство. Здравният Петър Москов посети в четвъртък филиала за спешна медицинска помощ в Ботевград по повод последния случай на нападение над лекарка, отзовала се на сигнал в село Врачеш.

Москов увери служителите в спешния филиал, че чрез Концепцията за развитие на спешната помощ и чрез поетапно увеличаване на заплатите в сектора ще се гарантира кадрово, техническо и инфраструктурно обезпечаване на системата на спешна помощ и ще се създадат подходящи условия за труд и достъпна, качествена и навременна медицинска помощ.

В телефонен разговор Москов и кметът на Врачеш Сашо Денкин са се договорили за организиране на среща между лидерите на местното население, представители на кметството и ръководствата на спешните центрове. Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района.

"Въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора – от самата общност", посочи министърът на здравеопазването.

През следващата седмица ръководството на министерството ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините. "Ще настояваме местните общности да гарантират сигурността на екипите", уточни министър Москов.

mediapool.bg