Кламер БГ - Новини: Най-много са разследванията за купуване на гласове от ГЕРБ. На второ място са ДПС

Най-много са разследванията за купуване на гласове от ГЕРБ. На второ място са ДПС

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 13:41ч.
Най-много са разследванията за купуване на гласове от ГЕРБ. На второ място са ДПС

Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ е на първо място по брой образувани разследвания за купуване на гласове. Веднага след тях се нареждат ДПС. Това съобщи в петък вътрешният министър Бойко Рашков. Статистиката е за изборите на 11 юли. Тя е подготвена отдавна, но министърът обясни, че досега я спестявал. Вече бил решен да я изнесе публично, защото през последните дни свързват името му с репресия и антидемократичност.

"Аз няма да позволя името ми да бъде опетнявано от пехливан политици", заяви министърът.

Онзи ден в Буковлък

Рашков бе провокиран от изказвания на ДПС, които преди няколко дни спечелиха частичните местни избори в плевенското село Буковлък. От партията заявиха, че още рано сутринта полиция е започнала да влиза по къщите и да води хора в местното районно. Сред тях бе и представителят на централното ръководство Методи Петков. Той заяви, че бил задържан, за да се уплашат хората и да не гласуват, и предположи, че всичко това било измислено от Рашков и МВР.

Министърът отхвърли обвиненията и заяви, че профилактичната дейност на МВР щяла да продължи. Той заяви, че ДПС заплашва хората да гласуват, посочвайки пример от Кирково, Кърджалийско, където гражданин бил заплашен, че няма да получи дърва за огрев през зимата. Според Рашков това бил само един от многото случаи. Той заяви, че на предишните избори бившият председател на парламента Цвета Караянчева звъняла на полицейския шеф в Кърджали, за да го заплашва, а сега кметът на Кирково ходил в полицията да държи сметка защо се задържа "техният човек".

"Ако нямат доверие на МВР, да се обърнат към институцията, на която очевидно имат доверие, тъй като са назначавали ръководителя й – главния прокурор Иван Гешев", заяви Рашков по повод изявленията на ДПС и каза, че до момента няма нито един сигнал за превишаване на правомощия от страна на МВР при писане на предупредителни протоколи или подобна дейност.

Ние статистически го доказахме

Бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски не са предприемали никакви действия срещу купуването на гласове, каза Рашков. Според него това се е работело само срещу партии, различни от ГЕРБ и ДПС – например партията на Васил Божков или тази на Цветан Цветанов.

"Ние статистически доказваме, че към онзи момент тези министри, които са били пряко подчинени на министър-председателя Борисов, не са извършили абсолютно никаква дейност по отношение на изборите, с изключение на партии извън ГЕРБ и ДПС", каза Рашков.

Затова и делата се броели на пръстите на едната ръка. Рашков обясни, че към 11 юли имало дела за купуване на гласове.

"На първо място е ГЕРБ. На второ място е ДПС. Има партии, които, ако преди години са се опитвали да купуват гласове, сега имат намаление на броя на случаите, в които правят това", заяви вътрешният министър.

mediapool.bg