Кламер БГ - Новини: Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити при сблъсъците с Азербайджан

Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити при сблъсъците с Азербайджан

Свят

|
Пет, 16 Септ 2022г. 13:51ч.
Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити при сблъсъците с Азербайджан

Никол Пашинян

Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити тази седмица в най-жестоките погранични сблъсъци с Азербайджан след войната през 2020 г. Това сочат най-новите данни, огласени днес от арменския премиер Никол Пашинян и цитирана от Франс прес.

"До момента броят на убитите е 135. За нещастие това не е окончателното число. Има и много ранени", заяви Пашинян на правителствено заседание.

При обстрели от Азербайджан е загинал и един мирен жител, а други шестима са ранени, допълни омбудсманът на Армения Кристина Григорян.

Така жертвите от двата лагера стават общо над 200.

От избухването на сблъсъците във вторник Баку е съобщил за 71 убити свои военни.

Пашинян нарече неприемлив всеки опит да се използва делимитацията на границата между двете страни за изразяване на териториални претенции. Азербайджанските военни трябва да се изтеглят от суверенната територия на Армения, каза той пред министрите си.

Това са най-тежките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах. Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за тази територия. В първата - от началото на 90-те - загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020 г., изгубена от Армения - повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за прекратяване на насилието.

В исторически сложните отношения между Ереван и Баку все още цари напрежение заради разногласията им относно Нагорни Карабах - анклав с предимно арменско население, отцепил се от Азербайджан с подкрепата на Армения.

Новите сблъсъци застрашават мирния процес в региона, протичащ под егидата на ЕС.

Ситуацията по границата между Армения и Азербайджан остава твърде напрегната, каза тази нощ Пашинян на руския президент Владимир Путин в разговор по телефона. Според Ереван двамата са обсъдили "осъществяването на решенията, взети по повод" искането на помощ от арменската страна, сезирала по случая Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е имало такъв разговор.

В разговор по телефона с Пашинян държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди готовността на Щатите да съдействат за мир и диалог между Армения и Азербайджан, информира арменското правителство. Обсъдено е било и искането за помощ, отправено от Армения в Съвета за сигурност на ООН.

На същите теми Пашинян е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон, който е потвърдил своята готовност да съдейства за диалог и мир.

mediapool.bg