Кламер БГ - Новини: Най-високият в света празен хотел е огряван от светлините на севернокорейската пропаганда

Най-високият в света празен хотел е огряван от светлините на севернокорейската пропаганда

Свят

|
Пон, 07 Ян 2019г. 16:06ч.
Най-високият в света празен хотел е огряван от светлините на севернокорейската пропаганда

Сто и пет етажният хотел "Рюгьон" отдавна загрозява гледката в Пхенян. Най-високата празна сграда в света се издига над севернокорейската столица от 1987 г., голяма, но празна пирамида, която цялата е тъмна с изключение на самотния авиомаяк на върха й.

Чужденците виждаха в недовършената сграда въплъщение на провала, докато хората в страната внимаваха да не я споменават често.

Това беше така, докато светлинния дизайнер Ким Йон-ир не превърна отново небостъргача във водеща тема на разговор за местните жители.

В поразителен обрат на съдбата "Рюгьон" се прероди като символ на гордост и на севернокорейската изобретателност.

Няколко часа всяка нощ сградата, в която няма електричество, става екран на грандиозно светлинно шоу, при което повече от 100 000 LED светлини изобразяват известни статуи и паметници, залпове на заря, партийни символи и политически лозунги.

"Рюгьон" все още е недовършен. Няма определен срок кога и дали изобщо хотелът ще посрещне евентуалния си първи гост. Остават въпроси дали структурата на хотела от стъкло и бетон е стабилна. А и електроснабдяването в Северна Корея е ограничено.

Всичко това обаче няма значение.

"Чувствам се много горд", каза наскоро в интервю, което даде за Асошиейтед прес пред хотела Ким, заместник-директор на отдел в Корейския център за светлинна декорация, и добави: "Направих този великолепен дизайн за тази гигантска сграда и когато хората го видят, това ги кара да се почувстват добре. Това ме прави горд да работя като дизайнер".

Шоуто бе представено за първи път през април, за да отбележи рождения ден на "вечния президент" на страната Ким Ир-сен.

Дизайнерът Ким каза, че подготовката е отнела близо пет месеца. Той отговарл за създаването и програмирането на светлинното шоу, което му отнело два месеца. Друг специалист отговарял за монтажа и електрозахранването.

Грандиозни спектакли с LED светлини се правят по света от много години, при това дори върху по-големи сгради. Японският дизайнер Юсуке Мураками и базирана в Лондон компания създадоха съвместно през 2016 г. LED представление на най-голямата кула в света - "Бурдж Халифа" в Дубай.

330-метровата кула "Рюгьон" има три отделни страни. Главното шоу е показвано на предната, а по-скромни светлинни ефекти осветяват останалите две. За най-горната островърха част на хотела Ким е създал изображение на севернокорейския флаг в червено, бяло и синьо, развяван от вятъра. Той е с височина 40 метра и се вижда от всяка посока.

Четириминутната основна програма започва със спектакъл, показващ историята на страната, последван от отдаване на почит към идеали като уповаване в собствените сили и революционния дух, и поредица от 17 политически лозунга като "праволинейно единство", "хармонично цяло" и "100 битки, 100 победи".

Светлините са свързани с компютъризирана система за контрол с размерите на домашно DVD устройство.

"Цялата програма може да бъде съхранявана на карта памет и качена на контролния уред", каза Ким и добави: "Можем да правим диагностиката с лаптоп".

"Рюгьон" е значима част от наследството на севернокорейския ръководител второ поколение Ким Чен-ир - покойния баща на сегашния лидер Ким Чен-ун.

Той заповяда хотелът да бъде построен като част от подготовката на Пхенян за 13-ия световен фестивал на младежта и студентите, на който градът бе домакин през 1989 г. - нещо като контрапункт на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. "Рюгьон" се предполагаше да бъде най-високият хотел в света и да изпревари друг в Сингапур, който бе построен от южнокорейска компания, но сградата остана недовършена, когато Северна Корея преживя тежък икономически срив и глад през 90-те години на миналия век след разпада на Съветския съюз.

Хотелът тънеше в забрава, докато египетската компания "Ораском груп", която изгради мобилната телефонна мрежа на Северна Корея, не помогна с финансиране за довършването на стъклената му фасада през 2011 г.

Също като баща си Ким Чен-ун има склонност към амбициозни строителни проекти, включително 82- и 70-етажните жилищни сгради в столичния квартал "Рьомьон" ("Зора"), които бяха открити миналата година, и грандиозния научно-технически комплекс с основна сграда във формата на гигантски атом.

"Целта на създаването на този светлинен екран е да се даде увереност и надежда за бъдещето на нашия народ", каза дизайнерът Ким, като гледаше минувачите под светлините на грандиозното си шоу, и добави: "Отзвукът е изключително голям. Националното знаме на върха на сградата е на височина стотици метри и всеки може да го види. Това изпълва хората с гордост и увереност, че са граждани, подтиква ги да работят много усилено".

Той отказа да направи прогноза кога самият хотел ще отвори врати.

"Това не е от моите компетенции", пошегува се той.

Дизайнерът обаче уточни, че не се планира светлинното шоу на "Рюгьон" да бъде спряно, въпреки че може да претърпи някои промени.

"Бихме могли да променим съдържанието", каза той и допълни: "Изискванията и стремежите на народа, както и времената, се променят, така че можем да променим програмата, за да отразява това".

По БТА

mediapool.bg