Кламер БГ - Новини: Назарбаев се появи за първи път след размириците в Казахстан

Назарбаев се появи за първи път след размириците в Казахстан

Свят

|
Вт, 18 Ян 2022г. 16:48ч.
Назарбаев се появи за първи път след размириците в Казахстан

Нурсултан Назарбаев

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев днес се появи за първи път, откакто този месец размирици разтърсиха бившата съветска република, и заяви във видеообръщение, че няма конфликт в елита на страната, съобщи Ройтерс.

Назарбаев, който управляваше богата на петрол и уран страна в продължение на три десетилетия, заяви, че не е напускал Казахстан по време на най-тежките прояви на насилие в постсъветската история на страната.

Вълненията избухнаха заради рязкото увеличение на цените на горивата за автомобили и прераснаха в антиправителствено движение, публично демонстрирайки обществения гняв към 81-годишния Назарбаев. Прокуратурата съобщи, че най-малко 225 души са били убити.

В речта си две седмици след началото на протестите Назарбаев заяви, че вече не е начело на най-богатата държава в Централна Азия.

"...Предадох своите (президентски) правомощия на президента Касъм-Жомарт Токаев през 2019 г. и оттогава съм пенсионер, сега (живея) като пенсионер в столицата на Казахстан и не съм ходил никъде", каза той по повод слуховете, че е в чужбина. "Президентът Касъм-Жомарт Токаев има пълни правомощия", добави Назарбаев.

След внезапното изчезване на Назарбаев по време на протестите и задържането на бившия шеф на държавна сигурност Карим Масимов по обвинения в държавна измяна тръгнаха слухове за разрив между бившия президент и неговия наследник Токаев. "Няма конфликт или конфронтация в рамките на елита". "Слуховете за това са напълно неоснователни", заяви Назарбаев.

В разгара на размириците Токаев каза, че поема и поста председател на Съвета за сигурност - позиция, чрез която Назарбаев продължи да упражнява широки правомощия, след като подаде оставка като президент.

След като силите за сигурност възстановиха контрола над страната с население от 19 милиона, Токаев заяви, че иска тези, които са натрупали богатство по време на управлението на Назарбаев, да го споделят с обществото.

От 15 януари насам тримата зетьове на Назарбаев подадоха оставки от ръководните постове в държавни компании и група за лобиране в бизнеса, а Токаев уволни племенника на бившия президент от втория по важност пост в Комитета за национална сигурност.

mediapool.bg