Кламер БГ - Новини: Над 900 талибани бяха освободени при размяна на затворници с Кабул

Над 900 талибани бяха освободени при размяна на затворници с Кабул

Свят

|
Пет, 08 Май 2020г. 12:54ч.
Над 900 талибани бяха освободени при размяна на затворници с Кабул

Над 900 талибански бойци са вече освободени от Кабул в рамките на размяна на затворници, предвидена в споразумението между САЩ и бунтовниците, което беше подписано в Доха през февруари, предаде Франс прес, като се позова на правителствен представител.

"До момента от афганистанските затвори бяха освободени 933 задържани талибани", съобщи Джавед Файсал, говорител на афганистанския Съвет за национална сигурност.

В замяна талибаните освободиха 132 затворници, свързани с администрацията в Кабул, съобщи техният говорител Забиула Муджахид.

Сключеното на 29 февруари споразумение между САЩ и талибаните предвижда изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан в рамките на 14 месеца, при условие че бунтовниците спазват някои условия в сферата на сигурността и започнат "вътрешноафганистански" преговори за бъдещето на страната. Предвижда се и голяма размяна на затворници - 5000 талибани, които са задържани от Кабул, срещу 1000 членове на афганистанските сили за сигурност, които са в ръцете на бунтовниците, припомня АФП.

mediapool.bg