Кламер БГ - Новини: Над 9 млн. лв. са спестили над 5 хил. домакинства, минали на газ с европари

Над 9 млн. лв. са спестили над 5 хил. домакинства, минали на газ с европари

България

|
Вт, 03 Септ 2019г. 13:10ч.
Над 9 млн. лв. са спестили над 5 хил. домакинства, минали на газ с европари

Над 9 милиона лева са спестили семействата, клиенти на "Овергаз Мрежи“, които са газифицирали домовете си с евросредства по програма DESIREE Gas, осигуряваща до 30 процента безвъзмездно финансиране за битова газификация, съобщиха от дружеството във вторник.

Икономиите са реализирани от началото на проекта през юни 2016 година до август 2019 година. За този период от финансирането са се възползвали 5 195 домакинства. Само от началото на 2019 година до края на месец август 1 825 битови клиенти са заменили неекологичните и неефективни горива с природен газ и вече се възползват от чистота, удобство, лесен достъп и ниски сметки, в сравнение с въглищата, нафтата, дървата, пелетите, брикетите и електроенергията.

Отоплението, готвенето и подгряването на вода с природен газ за битовите потребители е по-изгодно, отколкото с пропан-бутан и над 2 пъти по-евтино в сравнение с електроенергията и газьола, припомнят от дружеството.

То ще продължи да работи по финансираната от еврофонтдовете програма, която предоставя до 2347 лв. безвъзмездно за газификацията на дома, според направените разходи за газифицирането му.

Проектът ще продължи да осигурява безвъзмездна финансова помощ за газификация на българските домакинства до юни 2020 година или до изчерпване на заделените грантови средства в размер на 10 милиона евро.

mediapool.bg