Кламер БГ - Новини: Над 700 000 случаи на коронавирус в света, експерти в Европа спорят дали има забавяне

Над 700 000 случаи на коронавирус в света, експерти в Европа спорят дали има забавяне

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 21:58ч.
Над 700 000 случаи на коронавирус в света, експерти в Европа спорят дали има забавяне

Над 740 000 случая на зараза с новия коронавирус са регистрирани в света от началото на пандемията, по данни на университета "Джон Хопкинс" в понеделник. Броят на жертвите наближава 35 хиляди. Съединените щати са на първо на място по заразени – 143 532, но най -много са жертвите в Италия, Испания и Китай.

Над 3.38 милиарда души в близо 80 държави и територии са приканени или принудени от властите да спазват домашна карантина. Това са около 43 процента от световното население, което по данни на ООН е 7.79 милиарда души през 2020 г.

Президентът Доналд Тръмп призна , че пикът на жертвите в САЩ ще е след няколко седмици, но вирусът вече взема сериозни жертви в Ню Йорк, където починалите са над 1000, а общо в страната - 2500.

Поради недостиг на болнични легла, градската управа създаде полева болница в Сентръл парк, а жителите на Ню Йорк, които не спазват мерките за социална дистанция, са заплашени от глоба между 250 и 500 долара, след като Тръмп отказа въвеждането на карантина.

Тръмп удължи срока на федералните указания за социална дистанция поне до 30 април, въпреки че доскоро настояваше "да отвори страната" на 21 април.

В някои от най-засегнатите европейски страни има плахи признаци, че случаите на предаване на вируса намаляват.

Италия съобщи за най-малкото дневно увеличаване на броя на активните случаи на коронавирус от 10 март, като се изключат смъртните случаи и възстановяващите се. Те са се увеличили с 1648 до 75 528, съобщи Гражданска защита, предаде ДПА. Рекордно висок е и броят на излекуваните за един ден - 1590 души, с които те стават общо 14 620.

За последното денонощие са починали 812 души, с което общо смъртните случаи в Италия надхвърлят 11 хиляди от началото на епидемията.

Още снощи Гражданската отбрана на Италия отбеляза значителен спад на броя на новозаразените в сравнение с предишната седмица, когато на ден се съобщаваше за над 10 000 случая на заразяване. Страната е под карантина от 10 март и на 20 март мерките бяха засилени.

Според виден италиански експерт обаче, мерките, които Италия предприема срещу епидемията, не изглежда да дават резултат и тя трябва да промени стратегията си. Андреа Крисанти, професор по микробиология в Университета в Падуа, смята, че много от новите случаи вероятно са на хора, заразени от членове на своето семейство у дома. Според него, вместо да казват на хората с леки симптоми да се самоизолират вкъщи, властите трябва да създадат центрове, в които те да бъдат отделяни от семействата си, както направи Китай, където започна епидемията през декември.

Шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели каза, че сегашният темп на увеличаване на заразените и на починалите не означава, че мерките са неефективни: "Без тези мерки сигурно щяхме да сме свидетели на много по-лоша статистика и нашата здравна система щеше да бъде в много по-драматично състояние".

Подобна тенденция при новите заразявания в понеделник отчете Испания. Според здравните власти тенденцията при всекидневния брой на заразяванията се е променила, откакто са били въведени карантинните мерки. Сега новите случаи се увеличават с по около 12 процента на ден при приблизително 20 процента преди 25 март.

Осемстотин и дванадесет смъртни случая са били регистрирани в Испания през последните 24 часа, с което общият брой на починалите в страната достигна 7340. Данните от последните 24 часа показват лек спад спрямо рекордните за Испания 838 смъртни случая за едно денонощие, обявени в неделя.

Шефът на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон, който ръководи борбата с коронавируса в страната и поддържа редовен контакт с премиера Педро Санчес, е дал положителна проба за вируса. Все още се очаква окончателно потвърждение на този резултат. Д-р Фернандо Симон, "лицето и гласът" на испанските власти от началото на кризата, бе заменен на днешната редовна пресконференция от своя заместник, д-р Мария Хосе Сиера. Сиера каза, че сега основните притеснения на испанските власти са свързани с натиска върху интензивните отделения.

"Намаляването на натоварването върху отделенията за интензивни грижи ще бъде от важно значение при обмислянето на мерките за отхлабване на сегашния ограничителен режим", заяви тя. Близо 12 300 испански здравни работници са с коронавирус. Това се равнява на около 14 процента от всички 85 195 потвърдени случая в Испания - приблизително същия дял, както и миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

Франция отбеляза за последния ден 292 смъртни случая, дължащи се на коронавируса. С това общият брой на починалите от началото на епидемията достигна 2606, съобщи генералният директор на здравеопазването на Франция Жером Саломон. Общият брой на регистрираните случаи на заразяване е достигнал 40 174, спрямо 37 575 предишния ден. От тях в болница са приети 19 354, а 4632 пациенти се намират в реанимация.

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия достигна 57 298, като смъртните случаи досега са 455, сочат данните на Института за инфекциозни болести "Робърт Кох". За последното денонощие случаите на зараза в страната нараснаха с 4751, а смъртните случаи - с 66. Най-много случаи на зараза има в Бавария (13 989), където епидемията се появи първо в Германия.

Според появил се в германски медии документ страната е решила да възприеме стратегията на Южна Корея в борбата с коронавируса. Германия вече прави, според властите, между 300 000 и 500 000 теста на седмица, което е повече в сравнение с редица нейни европейски съседи. Документ на вътрешното министерство, препоръчва именно стратегия, вдъхновена от Южна Корея с поне 200 000 теста на ден. Ще бъдат тествани всички, които мислят, че са засегнати от коронавируса, както и хората, за които се предполага, че са били в контакт с болен, се казва в документа.

Броят на потвърдените случаи на хора, заразени с новия коронавирус във Великобритания, нарасна с 2600 за последното денонощие и вече превишава 22 000.

До днес в Обединеното кралство са били тестирани за вируса почти 135 000 души. В 112 805 случая резултатът е бил отрицателен, а в 22 141 случаи - положителен. От заразените досега са починали 1408 души, каза Рааб.

Само за денонощие починалите са 180 души. В предишните дни смъртните случаи достигаха максимум до 260, а веднъж броят на новозаразените бе 2900.

Русия потвърди рекордните засега за страната 302 нови случая на коронавирус в понеделник, с което общият брой става 1836 в 71 руски региона, а жертвите са 9.

Москва вече е под строга карантина, а скоро придвижването там ще става само с пропуск. От понеделник 12-те милиона жители на града са задължени да си стоят вкъщи и да излизат само когато е много наложително. Подобни мерки Русия не помни от края на Втората световна война.

Големият брат гледа

От системи за разпознаване на лицата до следене на телефоните – Русия използва пандемията, за да изпробва новите си правомощия и технологии. Тя не е единствена. Израел прилага разузнавателна технология, за да следи пациенти, след като в страната бяха въведени извънредни правила, без да минават през парламента.

Мобилните оператори в Европейския съюз споделят данни със здравните власти в редица страни като Италия, Германия и Австрия, за да се следи как хората спазват социална дистанция.

И правителството на САЩ възнамерява да използва за същите цели анонимни данни, предоставени от технологичните гиганти, предаде Си Ен Ен.

Социалната дистанция – привилегия, която бедните не могат да си позволят

"Социалното дистанциране не е само за болните, но за всеки човек, включително за теб и твоето семейство", заяви миналата седмица премиерът на Индия Нарендра Моди, когато обяви карантина и тотална блокада в цялата страна, наброяваща 1. 3 милиарда души.

Подобна мярка би могла да бъде приложена по отношение на средната и високата класа, чиито могат да се изолират в своите апартаменти и къщи, да суетят на пищните си градински тераси, да разчитат на добрите си запаси от храна и дори да работят от вкъщи, използвайки модерни технологии.

Но за милионите жители на бедните квартали това е невъзможна задача. На някои места една тоалетна се ползва от над сто човека, хората живеят в паянтови постройки, достъпът им до течаща вода е силно ограничен.

Но дори и в богати държави като САЩ, нови данни от градската управа на Ню Йорк показват, че кварталите, които са най-силно засегнати от коронавируса, са като цяло бедни и гъсто населени.

Континентален Китай съобщи за 31 нови случая на коронавирус, сред които една вътрешно предадена инфекция. Ден по-рано новите случаи бяха 45. Регистрирани са четири нови смъртни случая, с което общият брой на жертвите от избухването на епидемията нарасна на 3 304 души. Общият брой на заразените е 81 470.

Южна Корея съобщи в понеделник за нови 78 случая на заразяване с новия коронавирус, с което общият брой на заболелите в страната достигна 9 661. Жертвите са нараснали до 158 от 152 ден по-рано. Оздравелите са 195.

mediapool.bg