Кламер БГ - Новини: Над 70% от заразените с коронавирус в Китай вече са оздравели

Над 70% от заразените с коронавирус в Китай вече са оздравели

Свят

|
Вт, 10 Март 2020г. 17:48ч.
Над 70% от заразените с коронавирус в Китай вече са оздравели

Над 70 процента от заразените с коронавирус в Китай са оздравели, съобщи Световната здравна организация (СЗО), според която тази страна вече е в процес на овладяване на епидемията.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус посочи, че опасността от пандемия е реална, но добави, че това ще е първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Никога не се предавай - това са правилата на играта, подчерта той, цитиран от ДПА.

По данни на специализирания сайт Worldometer заразените в света са 114 422. От тях 4027 са починали, а 64 081 са оздравели. Активните случаи са 46 314. 5711 от тези хора са в тежко или критично състояние. Случаи на заразата са регистрирани в 115 държави и територии плюс круизния кораб "Даймънд принсес", пуснал котва в японското пристанище Йокохама.

На първо място по заразени е Китай (80 754), следван от Италия (9172), Южна Корея (7513) и Иран (7161). (В следобедните часове на вторник бе съобщено за близо 900 нови случая в Иран, тъй че страната вече е на второ място в тази печална класация - бел. ред.) По над 1000 случая има още във Франция (1412), Испания (1231) и Германия (1224). Следват Съединените щати със 708.

Китай е на първо място и по брой починали (3136), следван от Италия (463), Иран (237) и Южна Корея (54). Във Франция и Испания има по 30 смъртни случая, а в САЩ – 27.

Буркина Фасо, Панама и Монголия станаха поредните страни, съобщили за първи случаи на заразата.

Само 19 нови случая в Китай, Си Цзинпин обяви, че епидемията овладяна

Китайската Национална здравна комисия съобщи за само 19 нови случая на коронавируса в страната (без Хонконг и Макао) през последните 24 часа. Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-малкият брой заразени в Китай, откакто властите започнаха да дават национални данни на 20 януари. Разпространението на вируса в страната продължава да се забавя, като вчера бе съобщено за 40 нови случая през предходното денонощие.

От 19-те нови заразени 17 са в поставения под карантина град Ухан, епицентъра на епидемията. Останалите два случая са в столицата Пекин и Гуандун с хора, пристигнали от чужбина, съответно от Великобритания и Испания. Към вчера в Китай е имало общо 69 "внесени" случая.

През последното денонощие коронавирусът е причинил в страната смъртта на 17 човека, всички те в Ухан, столицата на централната провинция Хубей. С това общият брой на починалите от заразата в Китай достигна 3136. Вчера бе съобщено за 22 смъртни случая през предходното денонощие, 21 от които в Хубей.

Епидемията на коронавируса е на практика овладяна, заяви китайският президент Си Цзинпин при посещението си във вторник в Ухан. "Налице са първите резултати по стабилизиране на ситуацията и обръщане на тенденцията в Ухан и Хубей", каза Си, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа.

Китайският лидер, носещ хирургическа на маска, пристигна тази сутрин със самолет в Ухан, за да провери как се изпълняват мерките за овладяване и превенция на епидемията. Той се срещна с лекари, военни, социални работници, полицаи, доброволци, пациенти и обикновени жители.

Хубей и Ухан са приоритетни и ключови места в битката с разпространението на коронавируса. Със сериозни усилия в борбата с коронавируса бяха постигнати положителни промени, изтъкна Си.

Южна Корея: 35 нови случая - най-ниския брой от 11 дни

Южна Корея съобщи днес за 35 регистрирани случая на новия коронавирус през последното денонощие. Ройтерс отбелязва, че това е най-ниският брой от 11 дни. Той бе отчетен, след като по-голямата част от около 200-те хиляди последователи на местна християнска църква, която е в центъра на епидемията в Южна Корея, бяха изследвания за вируса.

Заразените в страната вече са 7513. Броят на починалите в Южна Корея достигна 54 с три нови смъртни случая през последното денонощие. Общият брой на излекуваните в страната достигна 247.

Южна Корея е на четвърто място по смъртни случаи от вируса след Китай, Италия и Иран и на трето по брой заразени след Китай и Италия и пред Иран.

Вчера южнокорейският президент Мун Дже-ин изрази предпазлива надежда, като каза, че тенденцията на намаляване на новите случаи може да доведе до етап на стабилност. Прекалено рано е за оптимизъм, предупреди в същото време той.

Смъртните случаи в Европа са над 500

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Европа вече е над 500, след като бяха регистрирани нови 97 смъртни случая в Италия, предаде Франс прес.

Починалите от вируса в Италия от началото на епидемията са 463. Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса там вече е 9172. Расте обаче и броят на оздравелите - те вече са 724. За сравнение ден преди това са били 622.

Според преброяване на АФП от началото на епидемията до понеделник вечер в Европа бяха регистрирани 511 смъртни случая: 463 в Италия, 21 във Франция, 16 в Испания, четири във Великобритания, три в Нидерландия, два в Швейцария и два в Германия.

С данните от вторник тази статистика се промени.

Броят на новите случаи на коронавируса в автономния испански столичен район Мадрид нарасна почти двойно - с около 350 души - за ден и достигна 782, съобщиха местните здравни власти. Вчера властите в автономията информираха за 436 заразени и за 16 смъртни случая. Като цяло в Испания са регистрирани 1400 заболели и 35 починали от КОВИД-19.

По-рано бе обявено затваряне на всички учебни заведения в столичния район. Властите в Мадрид увериха също така, че в обществения транспорт ще се извършва всекидневна дезинфекция.

От крайнодясната националистическа партия "Вокс" съобщиха, че един от нейните депутати - Хавиер Ортега Смит, е диагностициран с вируса. Той и неговите 51 депутати съпартийци ще работят от домовете си. Миналата седмица депутатът участва в годишен партиен митинг с хиляди поддръжници. Видеокадри показаха как той се целува и прегръща с участници в митинга. Партията "Вокс" - трета по сила в долната камара на испанския парламент - поиска прекратяването на дейността му.

Началникът на кабинета на френския президент Еманюел Макрон - Патрик Строда, ще работи от дома си, след като бе в контакт с човек, дал положителен тест за вируса, съобщи Ройтерс, цитирайки източник от президентския офис. Засега Строда няма симптоми на заболяване и ще бъде подложен на изследване днес или утре. Днес самият Макрон посети центъра за бърза помощ при парижката болница "Некер". "Намираме се в началния стадий на епидемията. Трябва да признаем това с цялата му очевидност. Нашите медицински служби се борят с разрастването на епидемията".

Във Франция по последни данни доказано заразените с коронавируса са 1412 души, а починалите са трийсет. Макрон увери, че "Франция е добре подготвена за епидемията и е предвидила нейното настъпване". Той призова французите да проявяват бдителност и да следват препоръките на медицинските власти. Според него "85 процента от гражданите, които ще се заразят, ще изкарат доброкачествената форма на коронавируса".

Италианците, пристигащи във Великобритания, са съветвани да се подложат на самоизолация, каза днес говорител на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той се опита да разсее страховете относно пристигащите от Апенините, след като там бе обявена тотална карантина в цялата страна заради коронавируса.

Великобритания все още не е въвела такива драконовски мерки, както в други страни, които са най-засегнати от заразата. Джонсън каза вчера, че ще слуша съветите на експертите кога да бъдат обявени по-строги мерки срещу разпространението на КОВИД-19 във Великобритания.

Днес Джени Харис, която е заместник на главния санитарен лекар на страната, каза, че властите очакват пика на епидемията на Острова след две седмици. Вероятно тогава ще препоръчаме на хората със симптоми на КОВИД-19 да се самоизолират, добави тя. Според нея като цяло във Великобритания ще се разболеят няколко хиляди души. До момента регистрираните случаи са 319, а починалите от болестта са вече шестима.

Починалите от коронавируса в Иран вече са 291

Иранските власти съобщиха във вторник за нови 54 смъртни случая от коронавируса. Това е най-големият брой починали за един ден от началото на епидемията в Иран. Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Иран достигна 291. Новите случаи на заразяване с вируса са 881, с което общият брой на болните в Иран достигна 8042.

Допълнителните парламентарни избори в Иран, насрочени за април, може да бъдат отложени заради кризата с коронавируса, заяви пред иранската информационна агенция Тасним говорителят на иранското правителство Али Рабией, предаде ДПА. Повечето политически прояви в Иран бяха отменени заради опасността от заразяване.

Най-малко 44 души са починали от отравяне в Иран, след като са пили фалшив алкохол заради слухове, че алкохолните напитки помагат срещу новия коронавирус, предаде Франс прес. Починалите са в провинциите Хузестан (36 отровени), Алборз (седем отровени) и Керманшах.

В Иран, където консумирането и продажбата на алкохол са забранени, местните медии често съобщават за случаи на отравяния с контрабанден алкохол, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg