Кламер БГ - Новини: Над 63 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Над 63 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 15:25ч.
Над 63 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Заявленията за гласуване в чужбина вече са 63 500, а крайният срок за подаването им е 9 март.

Най-много, както и досега, са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900.

Дори избирател да е подал заявление за гласуване за определено населено място, той може да гласува във всяка разкрита секция извън страната.

"Дори, ако се върнат в страната за деня на изборите, когато покажат валидните си лични документи, ще бъдат дописани в списъка по постоянен адрес: там, където изначално фигурира името им", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

До 31 март пък карантинираните ще могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Подвижна секция ще се разкрива при поне 10 заявления. Те се подават в съответната община по местоживеене на избирателите под карантина и могат да бъдат изпратени по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Няма да се изисква удостоверявате, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка.

Избирателите, които ще бъдат посетени на адрес, ще бъдат заличени от списъка на секцията си, в която обичайно гласуват, за да не се допуска възможност за двойно гласуване.

mediapool.bg