Кламер БГ - Новини: Над 6-часова среща на Помпейо с китайски топ дипломат

Над 6-часова среща на Помпейо с китайски топ дипломат

Свят

|
Четв, 18 Юни 2020г. 12:28ч.
Над 6-часова среща на Помпейо с китайски топ дипломат

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и членът на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ имаха работна среща на Хаваите и обсъдиха борбата срещу предизвиканата от коронавируса болест, се казва в писмено изявление на пресслужбата на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

На преговорите Помпейо подчерта необходимостта от пълна прозрачност и обмен на информация за борба с продължаващата пандемия и за предотвратяване на бъдещи епидемични взривове", се казва в документа.

Двамата също така "обмениха мнения за американо-китайските отношения". "Държавният департамент постави ударение върху важни американски интереси и върху необходимостта от основани на принципите на пълна взаимност отношения между двете страни в областта на търговията, сигурността и дипломацията", се казва в съобщението на пресслужбата на Държавния департамент.

Официалният орган на управляващата Китайска комунистическа "Женмин жибао" пише, че двете страни са изложили подробно своите позиции по съответните въпроси и са се договорили да предприемат стъпки към "реализиране на консенсуса, постигнат от президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп".

Срещата се е състояла в американската ВВС база "Хикъм" в Хонолулу - столицата на американския островен щат в средата на Тихия океан тази нощ (сряда през деня местно време) и е продължила над 6 часа, включително и прекъсването за работен обяд), съобщи високопоставен представител на Държавния департамент, присъствал на нея.

Помпейо е пристигнал в Хонолулу с минимален антураж, без журналисти на борда на самолета, а на самата среща с китайския гост е бил придружен от своя заместник Стивън Бигън.

mediapool.bg