Кламер БГ - Новини: Над 40 000 деца няма да могат да учат онлайн

Над 40 000 деца няма да могат да учат онлайн

България

|
Ср, 02 Септ 2020г. 17:51ч.
Над 40 000 деца няма да могат да учат онлайн

Над 40 000 деца в България няма да успеят да се включат в образователния процес, когато той се наложи да преминава на онлайн режим. Основната причина е в липсата на технически средства – интернет, лаптоп или компютър, или наличието на само едно устройство в семейството.

Това съобщи фондация "Тръст за социална алтернатива", цитирайки данни на нейни партньорски организации.

Според неправителствената организация решението на МОН за присъствена форма на обучение е благоприятно по отношението на възобновявянeто на процеса на учене, което от разстояние е било предизвикателство за много семейства, особено за тези със специфични нужди.

За да компенсира поне част от липсата на подкрепа по време на дистанционно обучение, през пролетта неправителственият сектор в България успя да инициира множество дарителски кампании. В не малка част от тях се включиха и частни компании, които дариха директно средства или компютри и лаптопи.

"В рамките на два месеца, заедно с партньорски организации, ние успяхме да осигурим лаптопи и таблети за близо 1000 деца в нужда. Бързо проучване в рамките на проекта "Равен шанс" на фондация "Тръст за социална алтернатива", сред децата и техните родители показа, че учениците от по-горните класове са ползвали предоставените им устройства и не са имали технически проблеми в обучителния процес. Трудност са изпитали по-малките деца до 4 клас, тъй като са се нуждаели от съдействието на по-възрастен, за да се включат в платформата за обучение", посочват от фондация "Тръст за социална алтернатива".

mediapool.bg