Кламер БГ - Новини: Над 300 населени места са с воден режим

Над 300 населени места са с воден режим

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 19:30ч.
Над 300 населени места са с воден режим

На редица места в страната хората са принудени да пълнят туби с вода, заради воден режим

Над 300 населени места в страната са без вода или на режим в жегите, които ни мъчат от месец.

От тази вечер част от Радомир също минава на воден режим. Една от причините за разгарянето на пожарите в селата Кръстевич и Старосел в община Хисаря се оказа липсата на вода. Няколко дни преди огнената стихия жителите на село Кръстевич дори излязоха на протест.

На редица места пък водата е с лошо качество. Във Вакарел тече кал от чешмите на хората и това ги накара да излязат на протест преди седмица. В пловдивското село Брестовица пък водата е с тежки метали.

На този фон водните оператори искат увеличение на цената на водата с 30% от 1 януари 2022 г. Именно това бе причината председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова да поиска изслушването на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в парламента.

Манолова посочи, че до края на 5-годишния регулаторен период исканото поскъпване на цената на водата е 127%. КЕВР трябва да се произнесе по 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите до края на годината.

Мая Манолова отбеляза, че за последният регулаторен период 2016 - 2021 г. водата е поскъпнала със 70%, но загубите и кражбите на вода продължават, а подобрение на ВиК мрежата не се наблюдава въпреки излетите милиони под земята. Затова на авторите на ВиК реформата, които са в залата, трябва да им се потърси отговорност, каза бившият национален обдусман.

"На фона на повишението на цените на храните, на тока, на парното и топлата вода този удар, който ще нанесат ВиК операторите с благословията на КЕВР,, ще се отрази пагубно на джоба на обикновените българи", каза в заключение Манолова. Тя определи исканите цени на водата като "нагли" и "гавра с българските потребители".

Посочи, че ролята на регулатора не е просто да е "придворен на исканията на монополистите", а да търси и намира баланс между интересите на потребителите и на дружествата.

КЕВР: Исканите от ВиК-тата цени надали ще влязат в сила

Исканите от ВиК операторите цени едва ли ще влязат в сила, каза председателят на КЕВР Иван Иванов, който няма да се кандидатира за нов мандат. Призна, че действително в момента операторите са заявили прекалено голямо повишение на цените, но това по никакъв начин не означава, че регулаторът ще ги утвърди.

До 30 юни операторите са били задължени да представят новите 5-годишни бизнес планове, по които КЕВР трябва да вземе решение до края на годината. "То ще бъде много различно от това, което искат операторите", каза Иван Иванов.

Той напомни, че преди да постъпят в регулатора, предложените от ВиК операторите цени се одобряват от водните асоциации, в които членуват съответният областен управител и кметовете по места.

Вече има изготвени 10 бизнес плана на ВиК операторите в България, които са съгласувани в МРРБ. Други 12 бизнес плана се очаква да са готови до края на август, каза в минутите за парламентарен контрол регионалният министър арх. Виолета Комитова. Тя посочи, че има формула за определяне на цената на водата, според която колкото повече загуби правиш, толкова по-висока става цената и затова няма мотив фирмите да си намаляват загубите.

Половината от разходите на операторите отиват за заплатите на заетите в сектора 15 000 души. Средната заплата е с над 200 лв. по-ниска от средната за страната и в бизнес плановете е заложено повишението й с 15% за всяка от годините, за да се изравнят, каза Иван Иванов. Около една трета в бранша работят на минимална заплата, каза бившият министър на регионалното развитие и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков.

Шефът на КЕВР призна, че действително има селища без вода, но има много села с по десетина жители, за които съответните ВиК дружества са длъжни да поддържат услугата, при което там имат разходи и почти никакви приходи.

Иванов напомни също, че инфраструктурата е "крайно износена и изпочупена" и за да има нормално водоснабдяване, тя трябва да се ремонтира. За целта са нужни около 12 млрд. лв., а досега годишно се влагали по около и под 100 млн. лв., каза Иванов.

"Регулаторът е длъжен да защити обществения интерес, което не означава само интересите на потребителите, но и на ВиК оператора и така... да намерим балансирано решение, което да не фалира дружествата и от друга страна да няма рязко поскъпване на водата", обяви Иванов.

КЕВР е намалила цената водата при неизпълнение на бизнес плановете

След получени упреци от всички парламентарни групи без ГЕРБ, Иван Иванов обясни, че всяка година се прави проверка на изпълнението на бизнес плановете. Когато обещаните инвестиции не са вложени или пък са вложени не в каквото се е предвиждало, КЕВР е сваляла цените на водата.

От 2017 г. насам, когато започва текущият 5-годишен регулаторен период, е имало намаление на цената на водата, доставяна от 17 дружества, въпреки тяхната съпротива, каза Иван Иванов.

Той обясни, че регулаторът няма правомощия да санкционира дружествата с намаление на цената при влошаване на качеството й, а само може да ги насърчи те самите да го направят.

Освен това по закон не може да се определя различна цена за отделните селища в района на едно и също ВиК дружество заради това, че качеството на водата в тях е различно.

Предупреди настоящите управляващи, че когато обмислят реформа, трябва да знаят, че ако се върне разделянето на цените на водата по критерия как се добива, това ще доведе до протести в районите, където това става с помпи заради рязкото поскъпване.

Освен това разделението бе премахнато, за да може водни проекти да се финансират и с европейски средства, което ще спре, ако се върнат двата вида цени.

Иван Иванов смята, че по-голям контрол от страна на регулатора ще може да има, ако и за ВиК дружествата се въведе лицензионен режим, какъвто има за енергийните и какъвто предстои да се въведе от 1 октомври за газовите.

"Реформа иска само опозицията"

В този баланс на интересите КЕВР постигна успехи, но недоволни бяха и двете страни, каза Николай Нанков от ГЕРБ. "И тук възниква основният въпрос, на който ние трябва да дадем ясен отговор - този модел на регулиране ли е обективен и удачен в защита на двете страни. Моят отговор е - категорично не", допълни той.

И три пъти седмично да викаме тук КЕВР, резултат няма да има, смятат от БСП. Позицията на левицата е, че е нужна радикална реформа в сектора.

Мартин Димитров от "Демократична България" анализира, че всички искат реформи, когато са в опозиция, но когато дойдат на власт, казват, че сигурно не е сега моментът за тях.

mediapool.bg