Кламер БГ - Новини: Делото за конфискация на Христо Бисеров може да бъде прекратено

Делото за конфискация на Христо Бисеров може да бъде прекратено

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 16:39ч.
Делото за конфискация на Христо Бисеров може да бъде прекратено

Делото за конфискация срещу бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров трябва да бъде прекратено заради заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), постановено в петък. Гражданската колегия на съда обяви, че краят на наказателното производство е пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество.

В още по-голяма степен това трябва да важи и при постановяване на оправдателна присъда по наказателното дело, както е в случая с Бисеров. В момента се водят малко над 300 дела за конфискация по реда на стария закон. По част от тях прокуратурата е прекратила наказателните дела срещу хората, чието имущество е на прицел, а за други е влязла в сила оправдаелна присъда. След тълкувателното решение трябва бъдат прекратени само те, защото решението на ВКС се отнася само за делата за конфискация по стария закон, който бе отменен през януари т.г.

Новият антикорупционен закон изрично постановява, че делото за конфискация на незаконно придобито имущество може да продължи без значение развитието на наказателното дело. ВКС не може да се меси в този случай, защото законът е пределно ясен. В стария закон това уточнение не беше направено и въпреки това делата за конфискация се водеха и след края на наказателно дело.

Старата уредба на конфискацията функционираше от 2012 година до началото на тази година, когато влезе в сила новия антикорупционен закон.

Тълкувателно решение на ВКС бе взето от Общото събрание на Гражданската колегия, председателствано лично от шефа на съда Лозан Панов. Общо 11 съдии са изразили несъгласие с крайното решение.

Върховните съдии вземат решение, стъпвайки върху основни принципи от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те напомнят, че по ГПК предпоставките, които дават право за завеждане на иск за конфискация са абсолютни. Ако една от тях от отпадне, комисията за конфискация (сега антикорупционната комисия) губи правото си на иск. Основната предпоставка за началото на дело за конфискация е наличието на наказателно дело срещу ответника.

Извън всякакво съмнение обаче е фактът, че едно от делата, които ще приключат, е на бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров.

През март миналата година в Софийския градски съд (СГС) тръгна процес за конфискация на имущество на Христо Бисеров, доведения му син и съпругата му за близо 2 милиона лева.

Искът бе внесен заради делото срещу него за укриване на данъци в особено големи размери, по което Бисеров беше оправдан на три инстанции. Градските съдии отказаха да прекратят производството по конфискация, както иска Бисеров, въпреки оправдателната присъда.

Антикорупционната комисия претендира за къщата на Бисерови в центъра на София, семейната им кола "Дайхатсу Териос", която е струвала 11 790 лв. през 2015 г., както и 12 хил. лв., които семейството е получило от продажбата на "Мерцедес". Комисията настоява да получи парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров - 27 491 евро. От Мария Бисерова се иска паричната равностойност от продадените й акции в "Солар проджектс" ЕАД и "Инниммо солар" ЕАД. Става дума за общо 277 265 лв., както и парите й по банковата й сметка - 1500 лв., и 184 хил. евро, дадени от нея назаем на сина й. От него се искат пари, прехвърлени по сметката му в Скопие - 314 529 долара, от сметката на Бисеров в женевска банка, както и втори транш за 117 192 евро.

Преди началото на това дело Софийският окръжен съд прекрати друго дело за конфискация срещу съпругата и доведения син на Христо Бисеров - Мария Бисерова и Ивайло Главинков.

mediapool.bg