Кламер БГ - Новини: Близо 60 станаха откритите тела на мигранти край брега на Калабрия

Близо 60 станаха откритите тела на мигранти край брега на Калабрия

Свят

|
Нед, 26 Фев 2023г. 18:24ч.
Близо 60 станаха откритите тела на мигранти край брега на Калабрия

Сн. ЕПА/БГНЕС

58 станаха загиналите мигранти, сред които и бебе, след като претоварена с около 150 души лодка се разби в скалите при опит да акостира и потъна в бурното море край източния бряг на италианската област Калабрия, предадоха световните агенции в неделя.

Телата на жертвите са намерени на брега на Стекато ди Кутро, морски курорт в провинция Кротоне, съобщи АНСА.

Сн. ЕПА/БГНЕС

По-рано бе съобщено за спасени други осемдесет души от борда на разбилата се лодка, предаде ББС. Някои от тях са успели сами да доплуват до брега.

Един от оцелелите е арестуван за

трафик на мигрантите.

Не е ясно откъде е пътувала лодката, но хората на борда са от Иран, Афганистан, Сомалия и Пакистан, обявиха италианските власти.

Те организираха мащабна операция по търсене и спасяване на сушата и в морето.

Част от спасените бежанци, сн. ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джорджия Мелони - избрана миналата година отчасти с обещание да спре потока от мигранти в Италия - изрази "дълбоко съжаление" за инцидента, като обвини трафикантите за смъртта.

"Нехуманно е да се разменят животите на мъже, жени и деца за цената на "билета", който са платили във фалшивата перспектива за безопасно пътуване", каза тя в изявление.

"Правителството се ангажира да предотврати заминаванията, а с тях и разгръщането на тези трагедии, и ще продължи да го прави", допълва Мелони.

Според мониторингови доклади повече от 20 000 души са загинали или изчезнали в морето в централното Средиземноморие от 2014 г.

mediapool.bg