Кламер БГ - Новини: Едва около 250 деца са поискали да учат онлайн от вкъщи

Едва около 250 деца са поискали да учат онлайн от вкъщи

България

|
Пон, 14 Септ 2020г. 16:20ч.
Едва около 250 деца са поискали да учат онлайн от вкъщи

Един ден преди началото на учебната година родителите на едва около 250 ученици са заявили желание децата им да не посещават учебни занятия, а да се обучават онлайн от вкъщи. Това стана ясно от изявление на образователния министър Красимир Вълчев при откриването на академичната учебна година в Тракийския университет в Стара Загора.

През август по искане на родителски организации бяха направени законови промени, според които ученикът може да премине към обучение в електронна среда и по избор на родителя, стига да разполага с дигитално устройство и да демонстрира ангажираност към образователния процес.

До няколко седмици се очаква да стартират и учебните центрове за дистанционно обучение, които ще са в помощ на децата, учещи от вкъщи. Те ще могат да се включват в реално време в уроци, предназначени за техния клас, но с учители и съученици от различни учебни заведения.

Децата, учещи от вкъщи, ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това. "Подписахме колективен трудов договор. Там заложихме включително и 15 лева часова ставка при допълнителна работа на учителите. Така че, те ще бъдат овъзмездени", посочи Вълчев.

Учебната година ще стартира утре присъствено за около 59 000 първокласници и общо над 700 000 ученици и 89 000 преподаватели, посочи още Красимир Вълчев. По думите му всички около 2400 училища у нас са готови за старта на новата учебна година. Тя ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено, допълни министърът.

Протест против носенето на маски

Красимир Вълчев коментира и протеста на малка група родители пред Министерството на образованието и науката против носенето на предпазни маски в коридорите на училищата, защото причиняват психологически и емоционален дисконфорт на децата. Засега исканията на хората са насочени само към образователната система, но не и към други закрити пространства, в които децата са длъжни да носят маски - градски транспорт, лечебни заведения, магазини.

"Носенето на маски е доказана мярка. Но няма мярка, която да не предизвиква полемика в обществото, готови сме за дебат", посочи Вълчев. По думите му у нас е въведен един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите държави, тъй като на много места в Европа има изискване за носене на маска дори в час.

Вълчев уточни, че децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно - само в общите помещения. МОН препоръчка, когато е възможно, децата да прекарват повече време на открито в дворовете на училищата.

Редица авторитетни изследвания - например публикуваното на 8 септември проучване в изданието "The New England Journal of Medicine", показват, че носенето на маски е един от най-ефективните методи за неразпространение на Covid-инфекцията. Дори да се стигне до заразяване, маската намалява поетия от засегнатото лице вирусен товар, което е от сериозно значение за по-лекото протичане на инфекцията в общия случай.

Невзаимодействието между отделните паралелки като приетата мярка срещу разпространението Covid-19 дава възможност да не се затваря учебното заведение при заразен ученик или учител, посочи още образователният министър.

"Демократична България": МОН не се справя с пандемичната учебна година

Министерството на образованието и науката не се справя адекватно със ситуацията, свързана с провеждането на учебната година в пандемична обстановка.

Това пише в позиция на "Демократична България" по повод 15 септември.

"Вместо да формулира навреме план за справяне и да разясни ефективно мерките в него, то се опитва да се скрие зад насоки, предписания и законодателни промени, които се приемат в последния момент, по отношение на които няма яснота, и изглежда никой не вярва, че ще могат да се приложат на практика. Вместо да мобилизира ресурси и да осигури високо ниво на подкрепа за училищата и учителите, то прехвърля цялата отговорност върху тях. Заради всичко това считаме, че министър Красимир Вълчев, заедно с цялото правителство, трябва да подадат оставка, за да може най-накрая да започне истинска трансформация и модернизация на образованието в България", посочват от политическата формация.

Според "Демократична България" мерките в насоките на МОН звучат разумно на хартия, но няма никаква гаранция, че ще бъдат приложени на практика. Не е ясно и какво би се случило, ако насоките не се изпълняват.

Не се изгражда надеждна виртуална среда за обучение, нито информационна система за електронен документооборот и управление на данни, която да облекчи административните процеси, смятат от "Демократична България".

Според формацията не са предвидени подкрепа и подходящи стимули за учителите за усъвършенстване на тяхната дигитална компетентност и умения за ефективна комуникация и преподаване в електронна среда.

mediapool.bg