Кламер БГ - Новини: Над 2/3 от лекарствата все още се отпускат на пациентите без проверка дали са фалшиви

Над 2/3 от лекарствата все още се отпускат на пациентите без проверка дали са фалшиви

България

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 14:34ч.
Над 2/3 от лекарствата все още се отпускат на пациентите без проверка дали са фалшиви

Броят на аптеките, които са свързани със системата за верификация и броят на сканираните опаковки, които се проверяват за евентуална фалшификация, в последните месеци сериозно нараства. Въпреки това над две трети от лекарствата у нас продължават да се отпускат на пациентите без да бъдат проверени чрез системата. Това сочат последните данни Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), представени от изпълнителния й директор Илиана Паунова.

Кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства вече са качени от производителите в българската система за верификация и се отчитат над 900 хил. продажби седмично.

Свързаните със системата участници - дистрибутори, аптеки и дрогерии - са общо 2783. Свързани досега са 2501 от общо 3600 аптеки, 156 болнични аптеки, 123 дистрибутори и 3 дрогерии. За сравнение през август включените аптеки бяха около 2300. Над половината от свързаните аптеки (1340) сканират опаковките.

"Отчитат се над 900 000 транзакции седмично – те са се увеличили тройно през последните 2 месеца. Броят на сканиранията изглежда голям, но в действителност е относително нисък - трябва да стигне поне 3 милиона седмично, за да е адекватен на обема на лекарствения пазар. В останалите държави от ЕС вече над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане. В някои страни проверяват лекарствата и на входа, и на изхода на системата", коментира Паунова.

Какво представлява верификацията?

От февруари в цяла Европа действа единна система за верификация на лекарствата и тя обединява националните системи на всички държави членки. Системата въвежда проверка "от край до край" по целия законен път на лекарствата, отпускани по лекарско предписание – от производителя, през дистрибутора, до аптеката или болницата, които ги отпускат. Опаковките на всички лекарства, произведени след тази дата, а и преди това, са снабдени със защитен двуизмерен матричен код чрез който се проверява и доказва, че не са фалшифицирани. Всички кодове се въвеждат в единен европейски хъб, който от своя страна обхваща националните системи за верификация. При отпускането им лекарствените опаковки се сканират, за да се провери автентичността им и ако сканираният код не отговаря на наличен в системата, това е сигнал, че нещо с лекарството може да не е наред. То би могло да е напълно фалшифицирано, т.е. в наподобяваща оригиналната опаковка да е сложен продукт с напълно различни активни вещества или чиста вода. Но би могло и да е истинско лекарство, което обаче е отваряно и преопаковано по веригата.

В момента у нас и други европейски държави тече преходен период, в който участниците по веригата все още се свързват и се изчистват грешките, които възникват след пускането на новата система. Докато техническите грешки не се изчистят и системата не заработи плавно, опаковките, които дават грешки, се отпускат на пациентите, освен ако не са налице допълнителни сигнали, че може да са фалшифицирани.

Системата ще може да изпълнява ефективно функциите си едва при пълно свързване на общоевропейско ниво и когато бъдат изчерпани количествата заварени медикаменти на пазара. Това ще стане след изтичането срока им на годност, който варира от 3 до 5 г. за различните продукти.

Грешките в българската система намаляват

По думите на Паунова системата у нас работи ефективно. Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията през февруари на под 1% сега или двойно по-малко от средното за Европа.

Това е резултат от активната работа на БОВЛ с всички участници в логистичната верига, като през последната седмица на октомври е отбелязано рекордно ниско ниво от 0.7%.

Регламентирането на системата се бави

Законовите промени, с които трябва да се регламентира процеса по верификацията заедно с всички задължения, отговорности и санкции за производители, дистрибутори и аптеки обаче се бавят. Преди да бъдат въведени нормативно санкции аптеките не могат да бъдат глобявани ако продават лекарства без да ги сканират. През лятото МЗ предложи промени в Закона за лекарствените продукти в тази посока, но от тогава няма движение по тях.

Ведомството многократно даде сигнали, че няма да бърза с налагането на глоби, тъй като въвеждането на системата създаде напрежение сред част от аптеките, заради допълнителните разходи, които ще имат заради нея. Аптеките трябваше да се оборудват с четци за сканиране на новите защитни кодове на лекарствените опаковки и да адаптират софтуерите си. След изтичане на гратисния период аптеките, които не сканират,

трябва или да затворят, ако не изпълняват изискванията, или да спрат да продават лекарства по лекарско предписание и да се ограничат само до продажбата на продукти без рецепта.

След изтичане на преходния период за въвеждане на системата за верификация, сигналите, които не могат да се обяснят с технически причини, ще трябва да бъдат докладвани на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.

mediapool.bg