Кламер БГ - Новини: Един българин е сред над 19-те хиляди жертви на земетресението в Турция

Един българин е сред над 19-те хиляди жертви на земетресението в Турция

Свят

|
Четв, 09 Фев 2023г. 18:37ч.
Един българин е сред над 19-те хиляди жертви на земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тялото на български гражданин е било открито в турския град Искендерун, съобщи БГНЕС. Той бе обявен за издирване след земетресението преди четири дни. В неизвестност остава 29-годишна жена с българско гражданство, изчезнала в района на Антакия. В сряда бе открито тялото на петгодишната й дъщеря. Жената е в неизвестност със седемесечното си бебе.

Броят на жертвите от земетресенията в Южна Турция е нараснал на 16 170 души в десетте засегнати турски окръга, а ранените са 64 194, показват най-новите официални данни, представени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Общо 6444 сгради са се срутили при земетресенията в понеделник, като най-силните бяха с магнитуд 7,7 и 7,6, каза още Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

В района са регистрирани и 1300 вторични труса, като от тях три са били с магнитуд над 6 по Рихтер, 24 - с магнитуд между 5 и 6, а 325 с магнитуд над 4.

От сирийската страна на границата се съобщава за най-малко 3100 загинали и повече от 5000 ранени както в районите под контрола на правителството, така и в контролираните от бунтовниците територии, предаде Асошиейтед прес. По данни на сирийската служба за гражданска защита, цитирани от Ройтерс, броят на убитите в намиращата се под контрола на бунтовниците Северозападна Сирия е най-малко 1930 души. Ранените надвишават 2950 души, съобщи още Сирийската гражданска защита в Туитър.

Равносметката от турските земетресения е най-тежката в човешки загуби в световен мащаб след земетресението в Япония през 2011 г., последвано от цунами, довело до смъртта на 20 хиляди души.

Същевременно продължават дейностите по разчистване на руините и изваждане на заклещените под тях хора.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че близо 6500 чуждестранни спасители от 56 държави работят на терен в Южна Турция. Той посочи, че Турция е получила предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации. Екипи от още 19 държави ще пристигнат в страната ни до 24 часа, добави Чавушоглу.

Едновременно с това обаче властите са силно критикувани заради бавната реакция и неподготвеност. Достъпът на спасители до сирийска територия се затруднява и от продължаващата там гражданска война.

Бедствието в Турция предизвика вълна от солидарност. До момента 24 страни, сред които и България, са изпратили спасителни екипи.

Междувременно ситуацията се усложнява и от лошото време. Хиляди хора са принудени да нощуват в палатки, тъй като жилищата им са унищожени или сградите не са годни за живеене.

Критична ситуация

Ситуацията в сринатия от земетресенията град Нурдагъ, окръг Газиантеп, остава изключително критична, предава БТА. Няма нито една сграда, в която може да се пребивава, каза за агенцията Мустафа, журналист от турската новинарска агенция Ихляс.

Всички оцелели жители прекараха поредна нощ навън, част от тях в палатки, други в колите си, трети буквално под небето, завити с одеяло, или без нищо, с което да се завият. Температурите през нощта падат до минус осем градуса. Хората си палят огън, а доброволчески екипи им докарват дърва.

Продължават спасителните работи на екипите, които издирват затрупани под отломките хора. Не е ясен броят на загиналите, постоянно се съобщава за нови жертви. Моргите в града са препълнени. Болниците в града също са препълнени с ранени хора.

Мустафа споделя, че е пристигнал от Газиантеп при семейството на брат си, което е имало къща в Нурдагъ. Къщата на семейството е срината, те от няколко дни спят в колите си, казват, че имат храна и вода, раздавана от доброволци. Най-големият им проблем обаче е липсата на нормално убежище.

Десетки хиляди семейства в града остават навън на минусови температури. В града се вижда, че от повечето турски окръзи пристигат хуманитарни помощи. През цялото време в града се чува вой на сирени на линейки, които обаче в последните два дни в повечето случаи превозват тленни останки на загинали хора. Има и много катафалки, тежка техника работи на различни локации в населеното място. Над срутения град постоянно прелитат хеликоптери.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Изключително тежка е и обстановката в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, Южна Турция. Именно в Пазарджък бе епицентърът на унищожителното земетресение с магнитуд 7,7, регистрирано в ранните сутрешни часове на 6 февруари.

Много сгради в градчето с население 28 000 души са напълно рухнали. Нанесени са сериозни материални щети на голям брой здания в града.

Засега не е известен точният брой на жертвите и ранените при унищожителния трус. Много хора са били принудени да прекарат нощта в палаткови лагери или напълно на открито, завити само с одеяла в мразовитата зимна нощ. Температурите през изминалата нощ паднаха до минус осем градуса.

В окръг Кахраманмараш и още девет окръзи, засегнати най-силно от земетресенията, е обявено тримесечно извънредно положение. Учениците в Кахраманмараш няма да учат в продължение на две седмици, считано от 6 февруари.

Случват се и чудеса

78 часа след разрушителните земетресения, които разтърсиха южния турски окръг Кахраманмараш с епицентър в град Пазарджък се случи чудо. Една майка с двете си деца бяха извадени живи от спасителите изпод развалините в Пазарджък, където са престояли близо четири дни.

Със сълзи на очи и с ръкопляскания за спасителите посрещнали тримата спасени техните близки и десетките граждани, които очаквали резултат от спасителната операция. Майката и двете деца са били откарани с линейка в болница.

Четири деца на възраст между 2-16 години бяха спасени живи изпод развалините 64 часа след земетресенията. Децата са били извадени от спасителите изпод развалините на един жилищен блок, който рухнал в квартал "Явуз Селим" в град Гьолбашъ, окръг Адъяман.

Първите думи на едното от децата на около 4-5 години, когато било взето в прегръдките на спасителите, били: “къде е мама?” и се разплакало. След него били извадени другите деца. Най-голямото момиче на 16 години, която се казва Илайда, било извадено в полуживо състояние. Спасените деца са настанени в болница.

Двегодишно момченце бе извадено живо днес от отломките на рухнала сграда в южния град Антакия, 79 часа след силното земетресение, предаде агенция Ройтерс. Репортаж на турската фондация „Човешки права и свободи“ показва как спасители вадят плачещото дете от тесен отвор сред отломките на сграда в Антакия.

Служител на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) поема детето и го предава на здравни работници, докато свидетели снимат с телефоните си спасителната акция.

mediapool.bg