Кламер БГ - Новини: Започна премахването на незаконни постройки в квартал "Захарна фабрика"

Започна премахването на незаконни постройки в квартал "Захарна фабрика"

България

|
Вт, 22 Авг 2017г. 18:24ч.
Започна премахването на незаконни постройки в квартал "Захарна фабрика"

Акция по събарянето на незаконни пострийки започна във вторник сутринта в столичния квартал “Захарна фабрика”, съобщи бТВ. На мястото имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия, но акцията премина без напрежение, тъй като заповедите за премахването са издадени още в края на миналата година.

Предвидени за разрушение са общо 143 незаконни ромски бараки и 6 незаконни къщи. По адресна регистрация около 500 души живеят в незаконните постройки, които са опасни и са издигнати на общински терен.

“Заповедта за събаряне на постройките е изданена още през миналата година. Благодаря на органите на МВР, тъй като в момента се работи нормално и спокойно. Създали сме организация за извозване на багажа на хората, чиито къщи ще бъдат разрушени. И започна поетапно разрушаване на някои от бараките. Мой приоритет е нито едно дете да не остане на улицата”, коментира пред Нова телевизия кметът на район "Илинден" Иван Божилов.

“Едно от семействата ще бъде настанено в общинско жилище, но те си подадоха документите преди две години. Всяко едно семейство има по 5-6 деца. Ще се постараем да не ги оставим да спят на улицата”, добави Божилов.

В края на краищата във вторник бяха съборени 20 постройки, в които са живяли 50 души. Някои са били настанени в центъра за временно настаняване "Света София", останалите, които не са поискали да се възползват от тази възможност, са се върнали в "родните си места" или при роднини в други райони на София, съобщи районният кмет.

mediapool.bg