Кламер БГ - Новини: Над 100 наемници бяха задържани в Судан напът за Либия

Над 100 наемници бяха задържани в Судан напът за Либия

Свят

|
Пон, 29 Юни 2020г. 08:06ч.
Над 100 наемници бяха задържани в Судан напът за Либия

Сто двадесет и двама судански наемници, пътуващи за Либия, за да вземат участие в либийския конфликт, бяха задържани от суданските власти, съобщи АФП.

Агенцията се позовава на суданската информационна агенция Суна, която цитира говорител на суданските паравоенни Сили за бързо реагиране.

Либийското Правителство на националното съгласие, признато от ООН и базирано в Триполи, обвинява судански групировки, че изпращат наемници в Либия да се бият за неговия противник, маршал Халифа Хафтар.

Според доклад на ООН, публикуван през декември миналата година, няколко въоръжени групировки от Судан и Чад, които граничат с Либия, са се сражавали миналата година в Либия на страната на маршал Хафтар, но също така и на страната на Правителството на националното съгласие.

Суна разпространи на интернет сайта си видеоклип, показващ десетки млади мъже, седнали на земята и заобиколени от членове на силите за сигурност, качили се на военни автомобили.

Според Суна видеозаписът е направен в град Ел Генейна, столицата на суданската провинция Дарфур-запад, разположена на границата с Чад и Либия.

mediapool.bg