Кламер БГ - Новини: Контрапротести пред парламента в отговор на подкрепящите правителството (обновява се)

Контрапротести пред парламента в отговор на подкрепящите правителството (обновява се)

България

|
Вт, 21 Юни 2022г. 21:04ч.
Контрапротести пред парламента в отговор на подкрепящите правителството (обновява се)

Контрапротести пред парламента в отговор на подкрепящите правителството (обновява се)

Поотделно, но заедно срещу правителството. Партии и сдружения с разнородни критики към кабинета на Кирил Петков започнаха от сутринта протестните си шествия и акции около сградата на парламента, където във вторник цял ден вървяха дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството. Контрапротестите бяха организирани набързо по известната вече "рецепта" от предишни години, за да получат съответното медийно отразяване и обществото да остане с впечатлението, че силите са равностойни или поне да се обърка достатъчно в преценката си какво точно се случва.

Привържетици на кабинета "Петков" издигат лозунги срещу "Има такъв народ". Снимка: БГНЕС

Всичко започна миналата седмица, когато новата коалиция ИТН- ГЕРБ-ДПС-"Възраждане" успя да отстрани председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Тогава хиляди хора се събраха на площада пред Народното събрание, за да подкрепят Минчев и правителството на Кирил Петков. Акциите продължиха и тази седмица, с анонс да се провеждат всеки ден.

Напрежението се засили на 21 юни, когато депутатите дебатираха вота на недоверие. Столична община предварително съобщи, че за този ден са планирани около 11 протеста.

Първите три от тях се проведоха сутринта и около обяд и бяха организирани от ВМРО, сдружение "Хан Кубрат" и ДПС. От 17 часа започна и акцията на привържениците на "Възраждане". Пред тях говори лидерът на проруската партия Костадин Костадинов.

В 19 ч. в пространството около НС бе заето от две едновременни изяви - "за" и "против" правителството на Кирил Петков. Полицейското присъствие е заселено, има и водно оръдие за разпръскване на тълпи. Засега и двете прояви вървят мирно и няма провокации.

Серията стартира с акцията на движение "Хан Кубрат"

Първи пред парламента застанаха привърженици на национално движение "Хан Кубрат". "Ние протестираме срещу хората, които поддържат нисък стандарт на живот в България. Искаме понижаване цените на горивата", заяви Марин Маринов, секретар на организацията. Впоследствие представителите на патриотичното сдружение се оттеглиха, както и ВМРО, заради протест на кметове от ДПС.

ВМРО протестира заради казуса със Северна Македония

Членове и симпатизанти на ВМРО блокираха във вторник сутринта дома на премиера Кирил Петков в София.

"Причината да сме тук е, че искаме да чуем от министър-председателя отговори на въпроси, които ни се струват важни по отношение на двойната външна политика към Северна Македония", каза евродепутатът и съпредседател на ВМРО Джамбазки.

Той настоя каквото предложение да има, то да бъде разгледано в открито заседание и българското общество да бъде запознато с него. "В момента обаче виждам отлагане на комисията по външна политика. В предложението виждам изключително слабата гаранция в изтеклите текстове. Аз лично не съм виждал нещо официално написано", каза още Джамбазки

Привържениците на ВМРО, които бяха около 20 души, носеха и плакати, а на някои от тях пишеше "Оставка". В района имаше засилено полицейско присъствие.

Впоследствие протестиращите се преместиха пред Народното събрание, но се оттеглиха, за да не се смесват с представителите на ДПС.

"Ние не протестираме заедно с никого. Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста.. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български", каза Ангел Джамбазки.

Само Скопие разделя ВМРО от управляващото мнозинство, стана ясно от думите на Милен Михов, който беше кандидат за президент на ВМРО. Именно на тази партия бившият премиер Бойко Борисов бе отстъпил "мениджмънта" на споровете със Северна Македония, в резултат на което конфликтът ескалира, а сегашният кабинет се зае да го регулира.

Михов продължи с провокативните изцепки по темата:

"Това предложение не съответства на рамковата позиция на правителството и Декларацията от 2019 г. и то трябва да бъде отхвърлено. Ако г-н Кирил Петков бе проявил малко гръбнак и беше застанал на българските национални интереси по въпроса за Македония, той щеше да получи нашата категорична подкрепа. Защото ние не се съмняваме, че той действително се бори срещу корупцията и срещу мафията в България. Нашата позиция обаче е определена от неговото безгръбначно поведение и лакейско поведение спрямо западните партньори".

ДПС напусна пленарна зала, за да участва в протест пред НС

Около обяд ДПС напусна пленарната зала, в която течеше дебатът по внесения вот на недоверие към правителството, за да се включи в протеста пред Народното събрание. Председателят на движението Мустафа Карадайъ и депутати от партията поздравиха протестиращи граждани на площада. Карадайъ се здрависа с някои от тях. На въпрос на журналисти дали е организирал протестиращите, Карадайъ отговори: "Естествено. Те са дошли за оставката и ние сме за оставката на кабинета", коментира той.

Мустафа Карадайъ се срещна с протестиращите по време на дебата за вота на недоверие. Снимка: БГНЕС

"Искаме оставката на този кабинет, защото той се провали във всички области. Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не спазиха спрямо общините, нито дадоха компенсации за тока, нито увеличиха заплатите на нашите служители. Този кабинет е нелегитимен, служи на мафията", заяви кметът на Белица Радослав Ревански, който бе един от организаторите на протеста като председател на сдружението на общините "Толерантност", обединяващо над 60 общини. Ревански е бивш депутат от ДПС.

Според Ревански министрите, дошли от чужбина, не милеят за България и ще направят всичко възможно, за да изгонят българските граждани от родината им. "По отношение на финансите ние, общините, не можем да си плащаме тока, не можем да издържаме детските градини. Като всяко едно българско семейство накрая на месеца едва връзваме двата края", каза Ревански. Той подчерта, че в актуализацията на бюджета няма една дума за общините. "Правителството със своите действия категорично е обявило война на общините", заяви кметът на Белица.

Сред протестиращите бе и кметът на Кърджали Хасан Азиз. "Ние сме длъжни да се включим в този протест в името на България, в името на днешния и на утрешния, но дайте и за вчерашния ден. Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България", каза Хасан Азиз.

МВР очаква провокации

Обсъждането на вота на недоверие протече при засилена охрана на пространството около Народното събрание и разположена тежка техника.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отново потвърди, че има сигнали за провокации по време на протестите. Той увери пред журналисти в парламента, че МВР е подсилило полицейското присъствие в района на Народното събрание. "Ами ако не очакваме ескалация, няма да има толкова полицейски сили около парламента. Така че, взели сме мерки да не се допускат противообществени прояви въобще, защото има такива сигнали", каза министър Рашков.

11 протеста се очакват в София покрай вота на недоверие

В София се очаква да се проведат 11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще има митинги в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него.

Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от вторник, когато в пленарна зала ще се проведат дебатите, до четвъртък, когато вероятно ще се проведе гласуването.

От Столичната община казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение "Да България", партия "Възраждане", Българско национално движение ВМРО, сдружение "Толерантност" и национално движение "Хан Кубрат", а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция "Сигурност" на Столичната община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление, съобщава БГНЕС.

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и СДВР, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Във вторник, 21 юни, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще са протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков. От северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, пък ще са митингите в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни, сряда, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, са митингите в подкрепа на правителството на Кирил Петков. В същия ден от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще се проведат протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. "Народно събрание", пл. "Св. Ал. Невски", бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" в участъка от Ларгото до бул. "Васил Левски" ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", пл. "Княз Александър I", по ул. "15 ноември" и ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", а на 22 юни се забранява паркирането по бул. "Дондуков" между бул. "Левски" и ул. "Г. С. Раковски".

mediapool.bg