Кламер БГ - Новини: Нагласите във ВСС: Следващият главен прокурор може да е вътрешен човек

Нагласите във ВСС: Следващият главен прокурор може да е вътрешен човек

България

|
Пет, 17 Май 2019г. 19:00ч.
Нагласите във ВСС: Следващият главен прокурор може да е вътрешен човек

Следващият главен прокурор най-вероятно ще бъде човек от прокуратурата. Това стана ясно от изказването на представляващия член на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който е сред най-добре запознатите с нагласите в системата. В петък Магдалинчев се срещна с президента Румен Радев за поредния кръг от консултациите при държавния глава по повод избора на нов главен прокурор.

"Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина", коментира Магдалинчев.

След това представляващият ВСС побърза да уточни, че Сотир Цацаров си върши работата много добре, въпреки че е дошъл в прокуратурата от съда.

"Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите", каза Магдалинчев.

Неофициално като кандидати за главен прокурор досега са спрягани шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев

Той смята, че процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро. Магдалинчев обясни, че консултациите при президента не го смущават и не вижда намеса на президента в независимостта на съдебната система. Няколко часа преди това премиерът Бойко Борисов видя такава намеса. Боян Магдалинчев влезе във ВСС с протекцията на ГЕРБ.

Представлявашият ВСС уточни, че в разговора с президента не са обсъждани конкретни имена и личности. "И дума не е споменал за конкретна личност. Не усетих държавният глава да се намесва в избора на главен прокурор", каза Магдалинчев.

"Той иска да получи информация за това има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Това са най-общи консултации", обясни той.

Магдалинчев очаквано обяви, че не споделя мнението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че изборът на главен прокурор ще е политически. Според него изборът няма да бъде политически, макар че във ВСС има политическа квота.

В същото време представляващият ВСС се обяви против прибързаното приемане на специални правила за разследване и отстраняване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

"В това, което министърът на правосъдието поднесе в медиите, аз не съм видял конкретни, разписани текстове. Вече сме на прага на процедурата за избор на главен прокурор и да се променят правилата създава усещане, че се прави друго нещо, че се преследват други цели, че се правят изменения, за да се толерира един или друг участник в процедурата", каза Магдалинчев.

Седемгодишният мандат на Цацаров изтича през януари следващата година. Очаква се срещите при президента да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясняват от президентството.

Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано в средата на юли. Най-късната възможност за Висшия съдебен съвет да открие процедурата е в началото на септември. Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета.

Изборът ще се проведе в Пленума на ВСС, където членуват и представителите на съдийската гилдия. За да бъде избран един кандидат, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета. Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

mediapool.bg