Кламер БГ - Новини: Навършват се 34 години от атентата край гара ”Буново“

Навършват се 34 години от атентата край гара ”Буново“

Общество

|
Съб, 09 Март 2019г. 10:38ч.
Навършват се 34 години от атентата край гара ”Буново“

Навършват се 34 години от атентата край жп гара ”Буново“.

На 9 март през 1985 г. в 21.31 часа бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София в района на гара ”Буново“.

В атентата загиват седем души, сред тях две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. По случайност взривът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара ”Златица” влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21:30 ч., а в 21:32 ч. да навлезе в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към нелегалната организацията, наречена ”Турско националноосвободително движение в България”.

mediapool.bg