Кламер БГ - Новини: Навършват се 14 години от трагедията с българските войници в Кербала

Навършват се 14 години от трагедията с българските войници в Кербала

България

|
Ср, 27 Дек 2017г. 14:07ч.
Навършват се 14 години от трагедията с българските войници в Кербала

Днес се навършват 14 години от трагедията в иракския град Кербала, където на 27 декември 2003 г. българската база "Индия" бе атакувана с кола-бомба.

На този ден камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. Започва стрелба, но камионът се взривява. При атаката загиват петима български войници - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев. Ранените са десетки.

В продължение на години Министерството на отбраната премълчаваше истината за причините за трагедията. Докладът от 2004 г. с разследването на инцидента бе разсекретен едва в началото на 2014 г. след силен журналистически и обществен натиск. Неговият извод обаче е, че няма виновни за случилото се в Министерството на отбраната и армията, тъй като не била открита причинно-следствена връзка между отчайчащо слабата подготовка на контингента и настъпилия „вредоносен резултат“.

Въпреки слабостите на доклада, в който все пак се отбелязва, че към онзи момент българските военни изобщо не са били подготвени да участват в подобни мисии, журналистически разследвания показаха множеството пропуски в изпълнението на мисията – от безкрайно кратката подготовка на мисията до действията на място в Кербала.

До края на мисиите в Ирак загиналите български военни са общо 13, посочва БНР. В тяхна памет в поделенията на военните и днес имаше панахиди.

Близки, колеги и приятели на офицерски кандидат Антон Петров например се събраха в сряда на гроба му в Русе, за да почетат паметта му, предаде БГНЕС. Антон Петров си отиде само две седмици, след като навърши 26 години.

По традиция на 27 декември майката на русенеца Иванка Петрова прави панихида, на която винаги идват и бойните другари на Антон, служили заедно с него в 68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив. С падане на колене, венци и цветя и традиционната запалена цигара те отдават почит на своя брат, загинал за честта на пагона.

"Ние се прекланяме пред неговата памет днес, но ние се прекланяме по този начин и пред една частица от славната история на специалните сили, славната история на българската армия", каза в словото си бригаден генерал Явор Матеев, началник на 68-а бригада "Специални сили". Той поднесе думи на съчувствие към близките на Антон и от името на военния министър Красимир Каракачанов.

В годишнината от смъртта на сина си Иванка Петрова е малко по-обнадеждена, че държавата няма да изостави напълно близките на жертвите. Жената от години води битка институциите да подкрепят близките на загиналите войници. Във вторник БСП обеща да предложи промени, които да позволят семействата да получават социални добавки. "Това е последната ми надежда, след 10 години борба. Поне някоя политическа партия пое ангажимент за промяна. Да видим, времето ще покаже. Болката от загубата няма как да отмине, ние просто свикваме да живеем с болката, с липсата", сподели Иванка Петрова.

"Има нужда от една поправка в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават едно социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба. Ще внесем такова предложение в НС, в първите дни на януари", заяви във вторник Корнелия Нинова, която се срещна с близки на загиналите войници. Тя пое и ангажимент за издигането на паметна плоча на загиналите по време на военни мисии и за заснемането на филм за атентата в Кербала.

"Ще преиздадем книгата "Обречени на дълга". В нея се описва биографията на тези момчета и героизмът им", коментира Нинова. За документалния филм, който БСП се ангажира да направи, Нинова коментира, че ще разговаря с говорителя на партията - журналиста Елена Йончева, да го направи.

В памет на Антон Петров всяка година майка му връчва стипендия на ученик от гимназията по корабостроене в Русе, където е учил някога и нейният син.

mediapool.bg