Кламер БГ - Новини: Наводненията в Австралия взеха първата си жертва

Наводненията в Австралия взеха първата си жертва

Свят

|
Ср, 24 Март 2021г. 11:19ч.
Наводненията в Австралия взеха първата си жертва

Един човек е намерил смъртта си в наводненията в Сидни и стана първият загинал през седмицата на проливни дъждове в източния австралийски щат Нов Южен Уелс, съобщи ДПА.

Неидентифицираният мъж е бил намерен днес следобед в автомобила си в северозападен квартал на града. Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян изрази съболезнования в парламента малко след като на сутрешната пресконференция каза, че е "просто чудо", че все още няма смъртни случаи в разразилата се криза.

Днес небето над части от щата се проясни, но властите предупреждават, че на много места остава значителен риск от наводнения. Береджиклян заяви, че опасността не е отминала. По думите й "хиляди и хиляди хора" са предупредени да се евакуират, реките ще продължат да преливат, язовирите ще изпускат още вода, а положението е "невиждано от 50, а на места от 100 години".

За около 24 хиляди човека в Нов Южен Уелс тази сутрин все още е в сила разпореждане за евакуация и други 60 хиляди са в готовност да се евакуират. Метеоролозите казват, че проливните дъждове най-сетне отслабват и не се очакват значителни валежи през следващите седем дни, но "бедствието не е приключило". Язовирите и реките ще продължат да преливат и в някои общини "се очаква водите отново да се покачат".

Застрахователния съвет на Австралия констатира, че положението на много места в Нов Южен Уелс е "катастрофално". До вчера оттам са били подадени над 11 500 иска от застраховани лица.

mediapool.bg