Кламер БГ - Новини: Наводнения и в Италия

Наводнения и в Италия

Европа

|
Нед, 18 Юли 2021г. 17:58ч.
Наводнения и в Италия

Преляла река в Холандия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проливни дъждове в Южна и Северна Италия предизвикаха наводнения и покачване на нивото на реките, предаде ДПА.

Спешните служби на сицилианския град Палермо и заобикалящия го регион съобщиха, че са получили стотици сигнали след проливните дъждове. Пожарната команда е била мобилизирана заради наводненията, макар че няма данни за сериозни щети.

В северния италиански регион Южен Тирол метеоролозите регистрираха проливен дъжд през последните 24 часа.

От събота до неделя сутринта в североизточната част на провинцията, до границата с Австрия, са паднали близо 50 литра дъжд на квадратен метър.

Междувременно в неделя се разбра, че над 180 са вече загиналите при наводненията в Западна Европа.

Най-силно пострадала остава Германия. Спасителни екипи продължават да издирват оцелели.

Загиналите при катастрофалното бедствие в Западна Германия са най-малко 156. Много хора продължават да се издирват, така че броят на жертвите може да се увеличи. В Германия има опасения за стабилността на някои диги.

Една от тях, край Дюселдорф, проби и наложи евакуация на стотици хора. 700 души бяха евакуирани и край Кьолн след като дига поддаде във град Васенберг. Наводнения заляха и Южна Германия. Според експерти нивата на някои реки може рязко да се повишат тази вечер, съобщава БНТ.

"Ситуацията в регионите, засегнати от наводненията, е сюрреалистична и ужасяваща", заяви германската канцлерка Ангела Меркел, която в неделя посети един от опустошените райони, предаде Ройтерс. Федералното правителство на Германия ще работи заедно с регионалните власти в Западна Германия за възстановяването на засегнатите райони.

Меркел похвали усилията на спасителните екипи и солидарността, на която е станала свидетел по време на посещението си в засегнатите от наводненията райони. Канцлерката предупреди, че проблемите в региона на наводненията няма да бъдат решени бързо. "В немския език трудно могат да бъдат намерени думи, които да опишат тукашното опустошение", заяви Ангела Меркел.

mediapool.bg