Кламер БГ - Новини: Навални смята да се върне в Русия: Липсвате ми!

Навални смята да се върне в Русия: Липсвате ми!

Свят

|
Вт, 15 Септ 2020г. 14:56ч.
Навални смята да се върне в Русия: Липсвате ми!

Руският опозиционен лидер Алексей Навални планира да се върне в Русия, за да продължи предишните си дейности, и не възнамерява да остане в Германия, където се лекува след опита да бъде отровен, съобщи "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен служител на германските служби за сигурност, пожелал анонимност.

"Той не планира да емигрира в Германия. Той иска да се върне у дома в Русия и да продължи мисията си", казал източникът.

По-късно пресаташето му Кира Ярмиш потвърди, че Навални планира да се прибере в Русия, след като завърши лечението си в берлинската клиника "Шарите".

"Цяла сутрин ми пишат журналисти и ме питат вярно ли е, че Алексей планира да се върне в Русия. Разбирам причината за въпроса, но въпреки това ми е странно, че някой би могъл да си помисли нещо друго. Още веднъж потвърждавам за всички: никога други варианти никога не са били разглеждани", написа Кира Ярмиш в Туитър.

Най-големият критик на Владимир Путин прекара 20 дни в кома. Вчера стана ясно, че той вече може да става от леглото си и да прави кратки разходки, а във вторник Навални сподели и снимка от лечението си.

В посланието към снимката се казва, че той вече може да диша самостоятелно след предполагаемия опит за отравяне миналия месец.

"Здравейте, аз съм Навални. Липсвате ми. Все още се ориентирам в ситуацията, но вчера дишах цял ден самостоятелно", пише опозиционният лидер в профила си в социалната мрежа.

Навални отказва да сътрудничи на руските служби, които настояват за съвместно разследване на отравянето му. Вчера още две лаборатории - във Франция и в Швеция, потвърдиха, че Навални е отровен с "Новичок".

Шефът на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин обаче изрази недоверие към резултатите от чужди лаборатории.

Той каза, че всички запаси от това бойно отровно вещество в Русия са унищожени и освен това в организма на Навални нямало следи от "Новичок" при отлитането му за Германия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна изрази "недоумението" на Москва, която не е получила поисканите от Берлин данни за здравето на опозиционния лидер.

Песков подчерта, че всички ще са доволни, ако Навални се възстанови и каза, че той е свободен да се върне в Русия, предаде Ройтерс.

Но Москва не разбира защо, ако френски и шведски лаборатории са имали възможност да изследват негови проби, Русия не е получила достъп до тях, добави говорителят на Кремъл.

Навални е водеща фигура в руската опозиция.

На 20 август той беше приет в болница в Омск, след като се почувства зле по време на пътуване в самолет. Той беше транспортиран до Германия два дни по-късно, изпаднал в кома.

Берлин твърди, че направените изследвания доказват, че опозиционният лидер е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата Новичок, създадено през 70-те години от СССР.

В понеделник Берлин съобщи, че френски и шведски лаборатории са потвърдили тези резултати. Русия отрича да е замесена и иска доказателства, че Навални е бил отровен.

mediapool.bg